Eurosport Top 10: El Clasico'nun Neden Önemli Olduğuna Dair 10 Önemli Bilgi - Son Dakika
Spor

Eurosport Top 10: El Clasico'nun Neden Önemli Olduğuna Dair 10 Önemli Bilgi

Eurosport Top 10: El Clasico\'nun Neden Önemli Olduğuna Dair 10 Önemli Bilgi

Bugün oynanacak olan Barcelona-Real Madrid karşılaşmasını herkes merakla bekliyor.

25.10.2014 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya Ligi'nin en büyük iki takımı Real Madrid le Barcelona bu akşam 261. kez karşılaçacaklar.

Türkiye saati ile 19.00'da başlayacak ve Eurosport.com'dan canlı anlatılacak karşılaşma, sadece İspanya ya da Avrupa futbolunun değil belki de dünya futbolunun en önemli maçlarından biri. Peki bu karşılaşmasının bu denli önemli olmasının nedeni ne? Sadece iki takımın çok değerli futbolcuları olması mı? Haberimizde size bu çekişmeyi biraz daha net aktarmaya çalışacağız.

1. İlk karşılaşma: 13 Mayıs 1902

Barcelona'nın 1899'da kurulmasından 3 yıl sonra 1902'de Madrid Futbol Kulübü kuruldu. İki takımın ilk karşılaşması da Madrid kulübünün kurulmasından 2 ay sonra gerçekleşti.

İspanya Kralı 8. Alfonso şerefine düzenlenen Coronation Kupası'nın yarı finalinde karşılaşan iki takımın ilk maçını Barcelona 3-1 kazanarak finale çıktı.

Bu durum 112 yılla dünyanın en eski rekabetlerinden biri olan bu rekabetin tarihsel önemini gösteriyor.

2. Şöhret

Barcelona-Real Madrid karşılaşmaları, dünyada UEFA Şampiyonlar Ligi'nden sonra en çok izlenen karşılaşmalar. Bu iki takımın maçını izlemek için 400 milyon kişi televizyon başına geçiyor. Barcelona-Real Madrid maçını stadyumda izleyenlerin sayısı, La Liga karşılaşmalarına 1 senede gelen tüm seyircilerin sayısının %4'ü. Yani La Liga'da maça giden her 25 kişiden biri bu maça Real Madrid-Barcelona maçı olduğu için gidiyor.

Bu durum dünyanın en çok izlenen derbisinin şöhretinini gözler önüne seriyor.

3. Goller

Futbolu güzel yapan şey gol olduğuna göre bu maçları güzel yapan şeylerden biri de sadece gol olamsı değil, fazlaca gol olması. İki takım da açık futbol oynadığı için bu maçlarda 0-0'lık sonucu görmek çok kolay değil. İki takım arasındaki en gollü maç Real Madrid'in Barcelona'yı 11-1 yendiği günümüzde Kral Kupası adıyla düzenlenen 1943 Generalísimo Kupası yarı final maçıdır. Bu maçın hikayesini birazdan anlatacağız.

4. Koridor

İki takımdan biri Klasik ya da İspanya Futbol Klasiği olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz El Clasico öncesi lig şampiyonluğunu ilan etmişse diğer takım sahaya önce çıkıp koridor oluşturur ve şampiyon olan rakibini bekler. Şampiyon sahaya çıkarken rakip takımın oluşturduğu koridordan alkışlanarak geçer ve sahaya çıkar. Futbolseverler bugüne kadar bu sahneyi en son Mayıs 2008'de olmak üzere 3 kez izlediler.

5. İstatistik savaşı

Her rekabetin bir yönünde kimin daha başarılı ya da güçlü olduğu tartışılır. Ancak bir tarafın ezici üstünlüğü ise nadirdir. Örneğin Barcelona'nın ezici üstünlüğü olan Espanyol-Barcelona derbisi dünyanın sayılı derbilerinden olmaması normaldir. Önemli olan güçlerin denk olmasıdır.

Bu rekabette de iki takımın üstünlüğü olduğu değişik alanlar bulunmakta. Örneğin Di Stefano'nun derbilerin en golcü oyuncusu olma ünvanı artık Lionel Messi'nin elindedir. Real Madrid Ronaldo ile bu ünvanı geri almanın peşinde. Ya da lig-kupa gibi resmi karşılaşmalarda Real Madrid galibiyette 91-89'luk gollerde de 385'e 371 üstünlük sağlasa da özel turnuvalar eklenince Barcelona galibiyetlerde 106'ya 95, gollerde de 447'ye 423 öndedir.

6. İki takımda oynamanın zorluğu

İki takımda da oynayan 33 futbolcu bulunmakta. Özellikle son yıllarda gerçekleşmesi çok muhtemel olmayan bu transferlerden sonuncusu 2007'de Saviola'nın Madrid'e gelmesiyle oldu. Hagi ve Schuster gibi Türk futbolseverlerin de yakın tanıdığı kişiler de bu 33 kişi arasında yer aldı. Ancak hiçbirine duyulan öfke Barcelona'dan Madrid'e geçen Luis Figo'ya duyulan öfke kadar olmadı.

7. 0-0 neredeyse yaşanmıyor

İki takımın 1940'tan bu yana oynadığı lig maçlarında bugüne kadar sadece 8 kez 0-0'lık sonuç alındı. Hele şimdi Neymar, Messi ve Suarezli Barcelona'ya karşı Ronaldo, Benzema ve Jamesli Real Madrid'in oynayacağı karşılaşmada gol olmaması pek kolay değil gibi.

8. Dünyanın en pahalı derbisi

İki takım da dünyanın en pahalı takımları durumunda. Real Madrid'in değeri yaklaşık 695 milyon 650 bin Euro. Buna karşılık Barcelona'nın 620 milyon Euro. Tabi herhangi bir takıma transfer olmayan ya da transfer edilmeyen Messi'nin maddi değerinin du bu hesaba dahil olduğunu söylemek mümkün görünmüyor. Sonuçta sahaya çıkan oyuncuların değeleri 2 milyar dolara yakın olduğunu düşünmek bile rekabetin ekonomik yönünün önemini gösteriyor.

9. En farklı sonuç: 11-1 siyasi rekabeti körükler

1943'te Bugün Kral Kupası adıyla düzenlenen Generalismo Kupası'nda İki ayaklı yarı finalin ilk maçını Barcelona 3-0 kazanmıştı. İç savaşın yeni bittiği İspanya'nın başında General Franco bulunmaktadır. İsyancıların bir bölümü de Katalanların yoğun olduğu Barcelona'dan olduğu için Başkentin takımı Madrid, aynı zamanda Franco'nun da tuttuğu takımdır. İkinci maç için oyuncular 13 Haziran 943'te karşı karşıya geleceklerdi. Ancak Barcelona soyunma odasında Franco'nun baş koruması görünür. Barcelonalı oyuncuların şaşkın bakışları arasında korumanın ağzından şu mesaj söylenir:

"Unutmayın ki sizlere hayatınız bağışlandıysa ve futbol oynamanıza izin veriliyorsa, bu Franco'nun insani cömertliğindendir. Rövanşta merhametimizi zorlamayın."

Mesaj açıktır. Barcelonalılar da tercihlerini yaparlar. Maçı 11-1 kazanarak finale çıkan Real Madrid'dir. Madrid finalde Atletic Bilbao'ya 1-0 kaybederek kupayı alamaz. Daha sonra bu maçın sonucu da FIFA tarafından geçersiz sayılır.

Bu olay siyasi görüş ayrılıkları olan iki takımın rekabetinin siyasi yönünü ortaya koymaktadır.

10. Ronaldo mu Messi mi?

Son yıllarda iki takımın rekabeti daha çok bu oyuncuların performansı üzerinden değerlendiriliyor. Çok doğru bir değerlendirme olmasa da ve iki oyuncu da bu kıyasın kendileri için bir anlaamı olmadığını söylese de, Messi ile Ronaldo'nun dünyanın en iyi iki futbolcusu olduğunu kabul edenlerin sayısı oldukça fazla.

Bu da rekabetin iki oyuncunun birbirine karşı üstünlük kurma yarışı yönünden başka bir yönü.

Abdi Erkal

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Eurosport Top 10: El Clasico'nun Neden Önemli Olduğuna Dair 10 Önemli Bilgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement