Everest'teki Çığ, Kılavuzları Greve Götürüyor - Son Dakika
Güncel

Everest'teki Çığ, Kılavuzları Greve Götürüyor

Nepalli yetkililer, grev tehdidinde bulunan Şerpaları kararlarından vazgeçirmeye çalışıyor Çığda 13 Şerpa kılavuzunun yaşamını yitirmesi üzerine, ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının korunması talep ediliyor.

22.04.2014 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nepalli yetkililer, 18 Nisan'da Everest'e çığ düşmesi sonucu 13 Şerpa kılavuzunun hayatını kaybetmesinin ardından, taleplerinin yerine getirilmesi için grev tehdidinde bulunan Şerpaları vazgeçirmeye çalışıyor.

Şerpaların greve gitmesinin Everest'e tırmanış sezonunu ciddi biçimde olumsuz etkileyeceğini ve kılavuzların desteği olmadan dağcıların Everest'e tırmanmasının imkansız olacağını düşünen Nepalli yetkililer harekete geçti ve Şerpa temsilcileriyle bir araya geldi.

Nepalli dağcılık yetkililerinden Maddhu Sudan Burlakoti, Şerpaların tüm taleplerinin masaya yatırılacağını ve hükümetin gün içinde sorunların çözümüne yönelik öneri açıklayacağını söyledi.

İhtiyaçlarının ve şikayetlerinin giderilmesi için hükümete bir hafta süre tanıyan Şerpa kılavuzları, sigorta ücretlerinin artırılmasını, kaza kurbanlarının ailelerine maddi destekte bulunulmasını ve haklarının korunması için yeni düzenlemeler yapılmasını istiyor.

Dünyanın zirvesi Everest Dağı'nda düşen çığda 13 Şerpanın öldüğü kesinleşirken 3 kişinin hala kayıp olduğu belirtiliyor. Çığa yakalanan Şerpa kılavuzları, her yıl olduğu gibi, gelecek ay başlayacak tırmanış sezonu öncesinde diğer dağcıların işlerini kolaylaştırmak için patikalar kazmak ya da halatları kontrol etmek amacıyla dağa çıkmıştı.

Nepal'deki etnik gruplardan biri olan, bedenen kuvvetli ve dağlık kesimde yaşamaya alışık Şerpalar, tırmanış sezonunda dağcılara rehberlik ederek hayatını kazanıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Everest'teki Çığ, Kılavuzları Greve Götürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement