Eyüp'ten "Sokullu Mehmet Paşa" Geçti - Son Dakika
Yerel

Eyüp'ten "Sokullu Mehmet Paşa" Geçti

Kanuni’nin son Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın canlandırıldığı oyun Eyüp’te sahnelendi.

17.06.2016 15:37

Kanuni'nin son Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa'nın canlandırıldığı oyun Eyüp'te sahnelendi.

Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Tarihten Sahneler' ikinci performansıyla Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'yı anlattı. Ramazan ve iftar manilerinin okunarak açıldığı programı Eyüplü vatandaşlar aileleriyle birlikte izledi.

Sokullu Mehmet Paşa'nın da bir çoğuna dahil olduğu, Osmanlı ordusunun Asya'ya açılan kapı niteliğindeki kanal projeleri, Hint seferleri ve Azerbeycan civarlarında İran ile savaş yürüttüğü sırada suikasta uğradığını anlatan canlandırma izleyicilerden büyük alkış topladı.

SOKULLU MEHMET PAŞA KİMDİR?

3. Selimin kendisine bir çok yetki vermesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibariyle icraatları, projeleri ve kişiliği ile en iyi Osmanlı sadrazamlarından biri olarak kabul edilir.Osmanlı'da suikast sonucu öldürülen iki sadrazamdan biri olan Hırvat asıllı Sokullu Mehmet Paşa geceleri Haznedar Ağa'ya okuttuğu tarih kitabında Kosova Zaferi anlatılırken "Yarabbi bu aciz kuluna da böyle bir şehadet nasip eyle" diye dua ettikten bir gün sonra daha önceleri yardım ettiği bir meczup tarafından 11 Ekim 1579'da divan çıkışında şehit edilmişti.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Donanmasının Kaptan-ı Deryalık görevini yürüten, Kanuni'nin son veziri olan Sokullu Mehmet Paşa 2. Selim ve 3. Murat devirlerinde 14 yıl süren sadrazamlığı boyunca usta bir siyasetçi olarak öne çıkmış, birçok askeri ve siyasal başarının elde edilmesinde birinci derecede rol almıştı. 60 yıllık devlet hizmeti sırasında da hiçbir görevinden alınmadığı gibi daima bir üst göreve atanmış olması da ayrı bir özelliğidir.Sokullu Mehmet Paşa'nın dostları kadar düşmanlarının da haylice fazla olduğu bilinmekteydi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eyüp'ten 'Sokullu Mehmet Paşa' Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement