Filistin'de Zeytin Hasadı - Son Dakika
Kültür Sanat

Filistin'de Zeytin Hasadı

İsrail'in "Ayrım Duvarı" ve yasa dışı yerleşim birimi inşasıyla toprakların çoğunluğu elinden alınan Filistinliler, zor şartlar altında yetiştirdikleri ürünün hasadına başladı Filistinli Hamade: "Ayrım Duvarı inşası öncesinde daha fazla zeytin ağacım vardı.

10.10.2014 14:26

İsrail'in "Ayrım Duvarı" ve yasa dışı yerleşim birimi inşasıyla toprakların çoğunluğu elinden alınan Filistinliler, zor şartlar altında yetiştirdikleri zeytinin hasadına başladı.

İsrail askerlerinin müdahalelerde sık sık zeytin bahçelerini tahrip ettiği ve bazı yerlerde topraklarına el koyduğu Filistinliler, bu yılki hasattan pek fazla umutlu olmadıklarını ifade ediyor.

Batı Şeria'nın zeytiniyle meşhur Bel'in beldesinde yaşayan Filistinli 78 yaşındaki Heniyye Hamade, İsrail'in arazileri üzerine inşa ettiği "Ayrım Duvarı" nedeniyle bahçesinin yarısının duvarın arkasında kaldığını söyledi.

Bu nedenle zeytin ağaçlarının büyük bir kısmından artık istifade edemediğini anlatan Hamade, "Ayrım Duvarı inşasından önce daha fazla ağacım vardı. Şu anda elimde sadece 74 ağaç kaldı" dedi.

Tek geçim kaynaklarının zeytin ağaçları olduğunu vurgulayan Hamade, "İsrail askerleri, her hafta düzenlenen gösterilere müdahalede, onlarca ağacımı da yaktı" diye konuştu.

"2 bin 700 dönüm İsrail'in eline geçti"

Bölgedeki haftalık gösterileri organize eden "Halk Direniş Komitesi" yetkililerinden Ahmed Ebu Rahme, Ayrım Duvarı nedeniyle Bel'in beldesinin 2 bin 700 dönüm arazisinin zaman içinde İsrail'in eline geçtiğini belirtti. Ebu Rahme, verdikleri hukuk savaşı ve eylemler sayesinde duvarın yönünün mahkeme kararıyla değiştirildiğini böylelikle 700 dönümlük kısmı geri almayı başardıklarını kaydetti.

Beldede yaşayan ailelerin tek geçim kaynağının zeytin olduğunu aktaran Ebu Rahme, "Tıpkı tüm Filistinliler gibi Bel'in sakinleri de topraklarını geri almanın mücadelesini veriyor" ifadelerini kullandı.

Söz konusu belde her hafta yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarı karşıtı gösterilere sahne oluyor. İsrail askerlerinin gösterilere müdahalesi sonucu birçok zeytin ağacı da zarar görüyor.

Zeytin ağaçları özellikle hasat mevsiminde Yahudi yerleşimcilerin de hedefi haline geliyor. Yerleşimcilerin, zeytin ağaçlarını yakmak ve yerlerinden sökmek suretiyle Filistinlilere yönelik "yıldırma politikası" izlendiği ifade ediliyor.

İsrail 2000 yılında başlayan ve "Aksa İntifadası" olarak bilinen "2. İntifada" sırasında yaşanan olayları gerekçe göstererek, 2002 yılında Ayrım Duvarı inşasına başlamıştı. - Ramallah

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Filistin'de Zeytin Hasadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement