Fransa'daki Senato Başkanlığı Seçimini Gerard Larcher Kazandı - Son Dakika
Güncel

Fransa'daki Senato Başkanlığı Seçimini Gerard Larcher Kazandı

Fransa\'daki Senato Başkanlığı Seçimini Gerard Larcher Kazandı

Fransa'da senato başkanlık seçimini, ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği adayı ve Türkiye'ye yakınlığı ile bilinen Gerard Larcher kazandı.

01.10.2014 21:56  Güncelleme: 23:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da senato başkanlık seçimini, ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) adayı ve Türkiye'ye yakınlığı ile bilinen Gerard Larcher kazandı.

Gerard Larcher, 337 üyenin katıldığı ikinci turda 194 oy toplayarak senato başkanlık görevine seçildi. Larcher, 2008-2011 yılları arasında yine senato başkanlık görevini üstlenmişti. Senatoda, 2011'de Sosyalist Partisi'nin üstünlüğü ele geçirmesini ardından bu göreve Jean-Pierre Bel getirilmişti.

Larcher, son dönemde Fransa Senatosu'nda Türkiye Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini üstlenmişti.

Pazar günü düzenlenen kısmi senato seçimlerinin UMP'nin zaferi ile sona ermesi, iktidardaki Sosyalist Partisi'nin parlamentoda yasa yapmasını zorlaştırırken, anayasa değişikliğini adeta imkansız hale getirmişti.

Senatoda sağ partinin sayıca üstünlüğü ele geçirmesinin ardından Sosyalist Parti, ilk sıkıntıyı bu akşamki seçimin ardından senato başkanlığını kaybederek yaşadı.

Bu akşamki seçimle senato başkanlığı, iktidar partisinden ana muhalefet partisine geçti. Senato başkanının, genel kurul gündemini belirleme konusunda önemli yetkiye sahip olması itibarıyla yasa tasarıları ve tekliflerinin görüşülmesi daha kolay geciktirilebilecek.

Yine son seçimin ardından Senatodaki komisyon başkanlıkları sağ partiye geçecek.

Fransız Anayasası, cumhurbaşkanının sağlık veya diğer sorunlar yüzünden görevini yapamaması halinde, cumhurbaşkanlığı görevinin senato başkanına devredilmesini öngörüyor.

Düzenlenen kısmi seçimin ardından 348 üyeli senatoda UMP ve ittifak yaptığı diğer sağ patiler 189 sandalyeye ulaştı. Böylece tasarıların veya tekliflerin komisyonlardan ve genel kuruldan ne zaman geçirileceği konusunda UMP etkin olacak.

Fransız sisteminde, yasa tasarıları veya tekliflerinin hem meclis hem de senatoda oylanması gerekiyor. Son söz söyleme hakkı sol partilerin çoğunlukta olduğu mecliste olmasına rağmen, senatoda çoğunlukta olan sağ partiler tasarıya ve tekliflerin yasalaşmasını önemli ölçüde geciktirme şansına sahip olacak. - Fransa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'daki Senato Başkanlığı Seçimini Gerard Larcher Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement