Fransız Sendikacılardan Oyak Renault İşçilerine Destek - Son Dakika
Güncel

Fransız Sendikacılardan Oyak Renault İşçilerine Destek

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sendikacıların açıklamaları Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) Renault Sendikaları Başkanı Fabien Gache, Bursa'da Oyak Renault işçileriyle bir araya geldi.

03.05.2016 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sendikacıların açıklamaları Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) Renault Sendikaları Başkanı Fabien Gache, Bursa'da Oyak Renault işçileriyle bir araya geldi.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar ve CGT Temsilcisi Nail Yalçın ile Birleşik Metal İş Sendikası 5 Mayıs Şubesi'ni ziyaret eden Gache, buradaki Oyak Renault işçileriyle bir süre görüştü.

Fabien Gache, ziyaretin ardından yaptığı basın açıklamasında, Oyak Renault işçilerine desteklerinin devam ettiğini göstermek amacıyla Bursa'ya geldiklerini söyledi.

Hem Renault'un merkez yönetimini hem de Fransa'daki Renault işçilerini geçen sene nisan ayından bu yana Bursa'da yaşananlar konusunda düzenli olarak bilgilendirdiklerini anlatan Gache, buradaki gelişmeleri Renault Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn ve şirketin ilgili birimlerine aktardıklarını belirtti.

Fabien Gache, şirketin Fransa merkez yönetiminin kendilerine hiçbir işçinin sendikalaşma nedeniyle işten çıkartılmadığını ve çıkartılmayacağını, işçilerin kendi sendikalarını istedikleri gibi seçmekte özgür olduğunun garantisini verdiğini vurguladı.

Şirket yönetiminin ayrıca, Oyak Renaut'taki işçilerin çoğunluğunun Birleşik Metal İş Sendikası üyesi olduğunu bildiklerini, ancak Türkiye'deki yasal mevzuat gereği yeni bir toplu iş sözleşmesinin 2017 yılında yetki döneminde ele alınabileceğini söylediğini aktaran Gache, Fransa'daki Renault fabrikalarında örgütlü tüm sendikalar ve dünya çapında 50 milyon işçiyi temsil eden Industriall Küresel Sendikası temsilcilerinin 23 Mart'ta şirketin genel merkezine ortak bir mektup göndererek, Bursa'da yaşananlar konusunda bir dizi soru sorduklarını anlattı.

Fabien Gache, şuan bu mektuba verilecek cevabı beklediklerini, işten atılan işçiler konusunda gelişme olmazsa Küresel Çerçeve Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa'daki Renault Grubu aleyhinde dava açmak da dahil çeşitli yolları deneyeceklerini söyledi.

"Yasal süreç tamamlanana kadar yanınızda olacağız"

Gache, sözlerini, "Sizlerden CGT Metal Federasyonu ve Fransa'daki Renault işçilerinin, bugüne kadar olduğu gibi, 2017'de yasal süreç tamamlanana kadar yanınızda olacağını ve maddi-manevi her türlü dayanışmayı göstereceğini bilmenizi isteriz." diyerek tamamladı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar da Renault işçilerinin işten atılmayı gerektirecek bir suç işlemediklerini dile getirdi.

Atar, "Yaptıkları eylemler Türkiye'nin çalışma mevzuatına, insan hakları evrensel beyannamesine, uluslararası çalışma normlarına ve sözleşmelerine uygundur. Onlar örgütlenme özgürlüklerine sahip çıkmışlardır. Dolayısıyla işçilerin yaptığı hiçbir şey, onları işten atmayı gerektirecek bir uygulama değildir." ifadelerini kullandı.

Fransız Sendikacılardan Oyak Renault İşçilerine Destek
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransız Sendikacılardan Oyak Renault İşçilerine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement