Gazze'nin "Gülen Yüzü" Çamaşır İpinde Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Gazze'nin "Gülen Yüzü" Çamaşır İpinde Sergileniyor

Filistinli fotoğraf sanatçısı Iz ez-Za'nun, 2006'dan bu yana İsrail ablukası altında tutulan dünyanın en büyük açık hava hapishanesi Gazze Şeridi'ndeki hayat hikayelerini, çektiği fotoğraf kareleriyle aktarmaya çalışıyor.

26.10.2016 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULA ATAULLAH - Filistinli fotoğraf sanatçısı Iz ez-Za'nun, 2006'dan bu yana İsrail ablukası altında tutulan dünyanın en büyük açık hava hapishanesi Gazze Şeridi'ndeki hayat hikayelerini, çektiği fotoğraf kareleriyle aktarmaya çalışıyor.

AA muhabirine konuşan 24 yaşındaki fotoğraf sanatçısı Za'nun, "İsrail saldırıları sonucu meydana gelen yıkımı ve mülteci kamplarındaki zor hayat şartlarını anlatan fotoğraflarımı alışık olduğumuz üzere kapalı konforlu mekanlarda değil Gazze Şeridi'ni adım adım gezerek açık alanlarda, sokaklarda sergiliyorum." dedi.

Gazze'deki günlük hayattan kareleri yansıtan yaklaşık 50 fotoğrafın bulunduğu küçük bir minibüsle mülteci kamplarını dolaştığını anlatan Za'nun, "Sanat Ticaret Değildir" adını verdiği bu çalışmayı Gazze'deki bir hayır kuruluşunun desteğiyle gerçekleştirdiğini ifade etti.

Fotoğraflar, mandallarla çamaşır iplerine asılıyor

Za'nun gittiği yerlerde fotoğraflarını sergilemek için çamaşır ipi ve mandalları kullandığını, bu şekilde eserlerini kapalı kapılar arkasında kalın duvarların ötesinde sınırlı sayıda insanın değil tüm Gazzelilerin görme imkanı bulduğunu dile getirdi.

Filistinli fotoğraf sanatçısı, "Böylece herkesi sanatla buluşturmuş oluyoruz. İnsanlar gerçekten büyük ilgi gösteriyor. Özellikle de çocukların dikkatini çekmeyi başardığımız için çok mutluyum." diye konuştu.

Fotoğraflarında, İsrail'in 10 yılı aşkın süredir abluka altında tuttuğu ve sık sık bombalamaktan çekinmediği Gazze'nin, sanatsal ve güzel yönlerini içeren kareleri de özellikle yansıtmak istediğini vurgulayan Zanun, "Hayat ve umudun bir araya geldiği bu fotoğraflarla Gazze'nin diğer yüzünü de göstermeye çalıştım. Başkalarının görmesi gereken, yıkım, gözyaşı ve üzüntüden uzak fotoğraflar da var." dedi.

"Gazze'nin güzel yönlerini, gülen gözlerini de ön plana çıkarmayı istedim"

Bazı fotoğraflarda güneşin batışını seyreden Filistinli çocuklar, deniz kıyısındaki eşsiz manzaralar ve balıkçı tekneleri gibi karelere yer veren Za'nun şunları söyledi:

"Uzun yıllar devam eden abluka ve art arda yaşanan İsrail saldırılarının bölgeye getirdiği karamsarlık ile ümitsizliği aşarak Gazze'nin güzel yönlerini, gülen gözlerini de ön plana çıkarmayı istedim. Bu, Gazze Şeridi'ndeki hayatın akışını fotoğraflarla anlatan ilk çalışma oldu. Gazze'de yaşanan insani durumları içeren fotoğraf çalışmaları daha önce de yapıldı. Ancak benim istediğim insanların içindeki sevinci, umudu ve savaştan uzak bir hayat üzerine kurdukları hayali ortaya çıkarmak."

Filistinli fotoğraf sanatçısı ayrıca, sergi çalışmaları süresince çocuklara çizim ve fotoğraf çekme konusunda eğitim verdiğini de belirterek, "Sergiler vesilesiyle çocukların fotoğraf çekme ve çizim konusundaki yeteneklerini keşfetme fırsatı buluyoruz." dedi.

"Bir fotoğraf, bin kelimeden değerlidir"

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı da (UNRWA) bu tür sergilere destek verdiklerini içeren yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bir fotoğraf, bin kelimeden değerlidir. Dolayısıyla mülteci kampları ve uzak yerleşim yerlerine ulaşılarak çocuklara, hayallerini ifade etme ve dünyayla paylaşma fırsatı veren bu tür çalışmaları destekliyoruz." denildi.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana abluka altında tutuyor. Mısır'ın da sınırını kapatmasıyla dünyanın en büyük açık hava hapishanesi haline gelen Gazze Şeridi'nde, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre işsizlik oranının yüzde 42,7'ye yükseldiği belirtiliyor.

İsrail'in Temmuz 2014'te Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 100 bin kişinin evinin yıkıldığı, geçen 2 yılda yeniden imar çalışmalarıyla bunlardan sadece yüzde 35'inin evlerine döndüğü, 65 bin kişinin ise halen evsiz olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'nin 'Gülen Yüzü' Çamaşır İpinde Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement