Gençler Kuşadası İçen Endişeli - Son Dakika
Yerel

Gençler Kuşadası İçen Endişeli

Gençler Kuşadası İçen Endişeli

Kuşadası ve bölge ile ilgili pek çok konuda raporlar hazırlayan Kuşadası Ticaret Odası’nın, son olarak gerçekleştirdiği “Gençliğin Kuşadası’na ve Ticarete Bakışı” konulu anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

17.11.2014 10:06

Kuşadası ve bölge ile ilgili pek çok konuda raporlar hazırlayan Kuşadası Ticaret Odası'nın, son olarak gerçekleştirdiği "Gençliğin Kuşadası'na ve Ticarete Bakışı" konulu anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Kuşadası'nın, bölgemizin ve ülkemizin geleceği olan gençlerin görüşlerini yansıtması açısından ayrı bir öneme sahip olan anket çalışması 9., 10., 11. ve 12 sınıflardan toplam 2 bin 567 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

"Gençliğin Kuşadası'na ve Ticaretine Bakışı" anket çalışmasının amacı, yakın gelecekte Kuşadası'nı yönetecek, çeşitli kademelerde görev alacak, Kuşadası ekonomisine ve ticaretine yön verecek olan gençlerin görüşlerini almak, Kuşadası'na ve ticarete bakışları hakkında fikir elde etme amacıyla düzenlendi. Kuşadası Ticaret Odası'nın anketine cevap veren öğrencilerin, gelecekte Kuşadası'nın Kaymakamı, Cumhuriyet Savcısı, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Ticaret Odası Başkanı olması, ilçemiz ekonomisine yön verecek işadamlarımız/ işkadınları, çeşitli kurumlarda görev alacak ve Kuşadası'na hizmet edecek öğretmenler, doktorlar, avukatlar, mühendisler, bankacılar, tacirler, turizmcilerden oluşması, anket çalışmasından çıkan sonuçların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

SERDAR AKDOĞAN " ANKET SONUÇLARI ÜZERİNDE DÜŞÜNMELİYİZ "

Kuşadası'nın geleceğini yönlendirecek gençler üzerinde yapılan anket sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan," Kuşadası Ticaret Odası Ar-Ge birimi, başarılı bir çalışmaya daha imza atmış ve geleceğimiz olan Kuşadalı gençlerin, Kuşadası ve ticarete bakışından ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştır. Özellikle Kuşadası ile ilgili sorulara verdikleri cevaplarıyla, gençliğin düşünceleri üzerinde hepimizin düşünmesi gerekmektedir. Kuşadası'nda yaşamayı/ çalışmayı düşünüyor musunuz? Sorusuna % 54,12 hayır cevabı gelmesi ve Kuşadası'nın en önemli sorunu nedir? sorusuna verilen cevaplar çarpıcıdır. Üzerlerinde hepimizin çok ciddi olarak düşünmesi ve çözüm bulmak için çalışması gerekmektedir" dedi.

ANKETTEN ÇARPICI BAŞLIKLAR

Büyük ilgi gören anketle ilgili çarpıcı bazı başlıklar ise şöyle: " Ankete yanıt veren toplam 2657 öğrencinin 935 adeti 9.sınıfta, 622 adeti 10.sınıfta, 622 adeti 11.sınıfta ve 478 adeti 12.sınıfta okumaktadır (2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde) Anketimize cevap veren 2567 öğrencinin 1047 adeti kız öğrenci, 1610 adeti erkek öğrencidir. Bu öğrencilerden 1375 tanesi hiçbir eğitim imkanından yararlanamamakta, 672 tanesi dershaneye gitmektedir. Dershaneye giden 672 öğrenciden 73 tanesi aynı zamanda özel ders almakta, 27 tanesi dil kursuna gitmekte, 37 tanesi müzik, dans, spor kursuna gitmektedir. 2 kişi tüm eğitim imkanlarından (yurt dışı eğitim, dershane, özel ders, dil kursu, müzik-dans-spor) yararlanmaktadır. 3 kişi yurt dışı eğitim, dershane ve özel ders imkanından yararlanmaktadır. 549 tanesi müzik, dans, spor okuluna gitmektedir.Ankette Lise Eğitiminizden Sonra Üniversiteye gitmeyi düşünüyor musunuz? Sorusuna cevap veren 2657 öğrencimizden 2484'ü evet, 129 tanesi hayır cevabı vermiştir. Öğrenciler, hukuk, tıp, hemşirelik, gemi yönetimi, denizcilik, psikoloji, muhasebe, bankacılık, iktisat, işletme, turizm, edebiyat, yabancı dil, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, psikolojik danışma ve rehberlik gibi bölümleri istemektedirler. En büyük hayaliniz nedir? sorusuna öğrencilerimiz; üniversiteyi kazanmak, iyi bir iş sahibi olmak, kaptan olmak, futbolcu olmak, iyi bir stilist olmak, beyin cerrahı olmak, dünya turuna çıkmak, zengin olmak, çok ünlü bir aşçı olmak, kendi işimi kurmak, avukat olmak, psikolog olmak, kariyer sahibi olmak, kendini ifade edebilen özgür bir birey olmak, başarılı bir iş kadını olmak, turist rehberi olmak, doktor olmak şeklinde yanıtlar vermişler. Gelecekte Kuşadası'nda Yaşamayı/ Çalışmayı Düşünüyor musunuz? Sorusuna anketimize cevap verenlerin % 54,12'si hayır cevabı vermiştir. Bu, üzerinde düşünülmesi gereken bir orandır. Gelecekte nasıl bir işte çalışmayı düşünüyorsunuz? Sorusuna cevap veren 2657 öğrencimizin % 35'i özel sektör, % 34,85'i devlet olarak cevap vermiştir. Kendi işinizi kuracaksanız hangi sektörde olacak sorusuna öğrencilerimizin % 22,11'i, % 12,10'u inşaat/ emlak, % 6,95'i gıda cevabını vermiştir. Sizce Kuşadası'nın en önemli sorunu nedir? Anket çalışmasının en önemli sorularından birisidir. Gençlerimize göre ilçemizin en önemli sorunu çevre ve betonlaşmadır. Bu iki sorunu insan ilişkileri ve altyapı takip etmektedir. Kuşadası'nda yaşamaktan mutlu musunuz? sorusuna "Evet" cevabı verenler bunun nedenlerini; ailem burada, arkadaşlarım burada, burada doğdum, güzel bir ilçe, güzel bir konuma sahip, yazın çok güzel, turizm şehri olarak belirtmişlerdir. Kuşadası'nda yaşamaktan mutlu musunuz? sorusuna "Hayır" cevabı verenler ise bunun nedenlerini; ailem burada değil, burası çok sıkıcı, iş imkanları az, sosyal ve kültürel faaliyetler az, küçük bir yer, büyükşehirde yaşamak istiyorum, insan ilişkileri iyi değil, çevre yönünden kötü, saygı dürüstlük yok olarak belirtmişlerdir. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gençler Kuşadası İçen Endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement