Gerekirse Kanun Değişir - Son Dakika
Güncel

Gerekirse Kanun Değişir

Gerekirse Kanun Değişir

Başbakan'a da Durumu Arz Edeceğim. Takdir TBMM'nindir. Meclis Gerekirse Değişiklik de Yapar. Bu Madeni Alıp Üzerini Ağaçlandırarak Kullanmak Ekonomi Açısından Faydalı. Ama Bazen Çevre Tahribatı Büyük Oluyor. Ne Kazanıyoruz, Ne Kaybediyoruz, Bakmak Gerekiyor.'

17.10.2007 01:38

Başbakan’a da durumu arz edeceğim. Takdir TBMM’nindir. Meclis gerekirse değişiklik de yapar. Bu madeni alıp üzerini ağaçlandırarak kullanmak ekonomi açısından faydalı. Ama bazen çevre tahribatı büyük oluyor. Ne kazanıyoruz, ne kaybediyoruz, bakmak gerekiyor.’

KAZ Dağları’nda çevre felaketinin işaretini veren ÇED raporsuz maden arama çalışmaları, Meclis’ten 3 yıl önce çıkarılan yasanın ilk sonuçlarını ortaya koydu. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bölgeye özel bir inceleme heyeti gönderdiğini belirterek, gerekirse yasanın değiştirileceğini söyledi. Eroğlu, yeni yasaya göre maden arama çalışmalarının ÇED raporundan muaf olduğunu vurguladı. "Her ne kadar muaf da olsa herkes düzenli ve çevreyle uyumlu şekilde çalışmak zorundadır" diyen Eroğlu, şunları söyledi:

ARZ EDECEĞİM

"Milli Park alanı olmadığı için iznimize bağlı değil. Başbakan’a da durumu arz edeceğim. Takdir TBMM’nindir. Meclis gerekirse değişiklik de yapar. Bu tabii bir denge meselesi. Hakikaten bazen kıymetli madenler var. Neticede bu madeni alıp üzerini örterek ağaçlandırarak kullanmak ülkenin ekonomisi açısından faydalı. Ama bazen çevre tahribatı büyük oluyor. Bu takdirde ne kazanıyoruz, ne kaybediyoruz ona bakmak gerekiyor. Herhangi bir düzensizlik, çevre tahribatı varsa, kanunun başka maddelerine göre gerekli işlemler yapılacak."

OLACAĞI BELLİYDİ

Maden Yasası değişikliği 2004’te TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşülürken, olası tehlikeler gündeme getirilmişti. Komisyon raporunda, yasanın anayasal ve uluslararası anlaşmalardaki yükümlülüklere uygun olmadığı, zeytinlikler, ormanlar, milli parklar, kıyılar ve meraların "kayıtsız şartsız tahribine izin verilebileceği" kaydedilmişti. Raporda, "ekonomik değerler için ekolojik değerlerin feda edildiği" uyarısı yapılmıştı. Tasarıyı tali olarak görüşen komisyonun, orman içi alanlardaki aramayı Çevre ve Orman Bakanı’nın iznine bağlayan teklifi ise esas komisyonlarda kabul görmemişti.

8 yasa daha var

Maden Yasası’ndan kaynaklanan sorunlara karşı, farklı sekiz yasaya dayanılarak önlem alınabileceği belirtiliyor. Bu düzenlemeler şöyle:

Çevre Yasası. Milli Parklar Yasası. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası. Orman Yasası. Kıyı Yasası. Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Yasası. Mera Yasası. Zeytinciliğin Korunması Hakkında Yasa.

Kendisi hazine

KAZ Dağları, ekolojik öneminin yanısıra, Homeros’un Yunan Mitolojisi’ni anlattığı İlyada’da, ’İda Dağı’ adıyla geçen bir efsaneler diyarı. Mitolojide; Hera, Afrodit ve Athena’nın katıldıkları, Truva Savaşı’na yol açan ünlü güzellik yarışması burada yapılıyor. Tanrılar, Truva Savaşı’nı buradan izliyor. Sadece mitolojide anlatılan öykülerle değil, dillere destan güzelliğiyle bir iftira yüzünden babası tarafından İda’da ölüme terk edilen iyi kalpli Sarıkız’ın efsanesi ile Sabahattin Ali’nin de öyküsünü yazdığı Hasan ile Emine’nin aşkını anlatan Hasan Boğuldu efsaneleri yine Kaz Dağları’nda geçiyor. Ormanı ve suyuyla da zaten bir cennet. Şimdi o cennet böyle delik deşik ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gerekirse Kanun Değişir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement