Gergedan, Zürafa ve Fil Kemikleri Bulunan Bölgede Kazı Projesi - Son Dakika
Güncel

Gergedan, Zürafa ve Fil Kemikleri Bulunan Bölgede Kazı Projesi

AEÜ Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erkman ve ekibinin, Hirfanlı Baraj Gölü kenarındaki Savcılı sahili yüzey araştırmasında gergedan, zürafa ve fil kemikleri bulmasının ardından Kurutlu bölgesinde kurtarma kazısı yapılması için proje hazırlandı Kültür ve Turizm Bakanlığı, AEÜ Rektörlüğü ve Türk Tarih Kurumunun desteklediği Kurutlu Kurtarma Kazısı'nda 5 ile 8 milyon yıl önceki doğa tarihi ortaya çıkarılacak.

01.06.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH YILDIZ - Hirfanlı Baraj Gölü'nde yapılan yüzey araştırmasında gergedan, zürafa ve fil kemikleri bulunmasının ardından projelendirilen kurtarma kazısı ile Orta Anadolu'nun 5 ile 8 milyon yıl önceki doğa tarihi ortaya çıkarılacak.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman ve ekibinin Hirfanlı Gölü kenarındaki Savcılı sahilinde buldukları kemiklerin ardından "Kurutlu Bölgesi Kurtarma Kazısı" adıyla bir proje hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Türk Tarih Kurumu'nun desteğini de alan proje kapsamında Eylül ayında kurtarma kazısına başlanacak.

Erkman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Savcılı ve Kurutlu köyleri arasındaki bölgedeki kurtarma kazısının başkanlığını Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Müdürü İzzet Esen, bilimsel kurul başkanlığını da kendisinin yaptığını ifade etti.

Erkman, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinden akademisyenlerin de çalışmada görev alacağını dile getirdi.

Hirfanlı Gölü'nün Savcılı sahilindeki yüzey araştırmasında gergedan, fil ve zürafa kemikleri bulmalarının ardından bölgede daha geniş çaplı bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Erkman, şöyle konuştu:

"Kurutlu/Kaman fosil lokalitesi oldukça zengin bir biyo-çeşitlilik vermesi nedeniyle bilimsel bulgular oldukça dikkat çekici. 5-8 milyon yıl önceye tarihlendirilen omurgalı fosillerin çıktığı bölgede Orta Anadolu'nun doğa tarihini, yaşamı ve çevresel etkilerini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Orta Anadolu'nun insandan önceki tarihini ortaya koyacağız. Kırşehir insanı çok değerli bir doğa tarihinin üzerinde yaşıyor. Bu bir başlangıç. Daha başka araştırmacılar başka aşamalara getirebilir."

Kuraklık işlerini kolaylaştıracak

Kazının başlayacağı yerin şu anda göl kıyısına yakın ve su içinde olduğunu belirten Erkman, kazıya başlayabilmek için su seviyesinin düşmesini beklediklerini ifade etti.

Erkman, "Çiftçimizi üzüyor ama kuraklık Hirfanlı Baraj Gölü'nün su seviyesinin düşmesine neden olacağı için bizim işimize yarayacak. Su 1 metre çekilse bile bize yetecek. Su çekilmese de suyun içine gireriz. Gerekirse su altında çalışabilecek uzmanları çağıracağız. DSİ ile konuştuk, suyun azalması için Eylül ayının uygun olacağını söylediler" dedi.

Kurtarma kazısı fikrinin yüzey araştırmasında bulunan kemiklerle başladığını vurgulayan Erkman, şunları kaydetti:

"Biz o bölgenin yüzey araştırmasında iki gergedan kemiği bulduk. Sonra fil ve zürafa kemiklerine ulaştık. Suyun yanında bulduk ve buranın büyük bir potansiyel olduğunu değerlendirdik. Su açığa çıkartmış. Daha önce suyun seviyesi yükselince kıyıya sürüklemiş ve çekilince de gergedan kemikleri suyun kenarında kalmış. Anadolu'daki tarih birçok ülkede yok. Kırşehir de bu konuda büyük bir potansiyele sahip."

Erkman, kurtarma kazısında çıkarılacak buluntuların Ahi Evran Üniversitesi'nde kurulacak müzede sergileneceğini sözlerine ekledi. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gergedan, Zürafa ve Fil Kemikleri Bulunan Bölgede Kazı Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement