RETEK, Geri Dönüşümde Lider - Son Dakika
Güncel

RETEK, Geri Dönüşümde Lider

RETEK, Geri Dönüşümde Lider

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 18 yıldır faaliyet gösteren RETEK firması, günde 6 tır hurda kağıt işleyerek geri dönüşüme kazandırıyor.

12.09.2014 11:11  Güncelleme: 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fabrikada aylık 2 bin 500 ton kağıt geri dönüşüme kazandırılıyor. RETEK Selülöz Geri Kazanım Endüstri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, yüksek makine mühendisi Polat Güven, 10 bin metrekare alan üzerinde kurulan fabrikada 45, bölgede ise kağıt ve plastik toplama sektöründe yaklaşık 5 yüz kişiye iş imkanı sağlandığını kaydetti. Türkiye'nin geri dönüşüm konusunda Fransa'dan 10, Amerika'dan da 5 yıl ileride olduğunu söyleyen Güven, fabrika yangınını yaşadıkları 2009 yılına kadar ilçede vergi rekortmenliğinde ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti. Yılda 3 milyon TL'ye yakın KDV ödediklerini dile getiren Polat Güven, "Fabrikada bulunan birçok makine ısı ve elektrik enerjisiyle çalışıyor. İşyerinde görevli İtalyan danışman sayesinde yeni teknolojiyi yakından takip ediyor ve Avrupa'da kullanılan yenilikleri kullanıyoruz. Burada ısı enerjisinde kükürt oranı çok düşük kömür tüketiliyor ve 6 ayda bir çevre il müdürlüğü tarafından emisyon ölçümü yapılıyor yani çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyoruz. Geçtiğimiz aylarda baca sistemimizden kaynaklanan bir arızadan dolayı,çevre müdürlüğüne durumu bildirdik ve sistemimizi kapadık. Bizim için insan sağlığı da çok önemlidir bu nedenle personel kaynaklı çalışan ful otomatik bir kazan sistemini satın aldık. 600 bin TL'lik bu dev yatırım sayesinde hiçbir şekilde çevre kirliliği yaşanmayacak. İleriki dönemlerde daha da büyük yatırımlar planlıyoruz" dedi.

ÖĞRENCİLER DE GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA PRATİK KAZANIYOR

Kuruluşun geri dönüşüm konusunda zengin bir bilgi birikimine sahip olduğunu açıklayan Makine Mühendisi Polat Güven bölgede eğitim veren birçok okulun öğrencilerine geri dönüşüm dersleri konusunda ışık tutmak için destek olduklarını ve öğrencilerin fabrikayı gezerek bilgilendirildiklerini söyledi.

Türkiye'de 20-25 kağıt dönüşüm fabrikası bulunduğunu hatırlatan Güven, kağıt ve plastik fabrikası olarak bakıldığında RETEK'sin Türkiye'de tek fabrika olduğunu belirtti. 10 bin metre kare alan üzerinde kurulu olan fabrikanın kendilerine yetersiz geldiğini açıklayan Polat Güven organize sanayi bölgesine taşınmak istediklerini ancak yer bulamadıklarını söyleyerek, "Biz daha da büyüyüp daha fazla istihdam sağlamak istiyoruz. Türkiye'de tek fabrika olmamıza rağmen bugüne kadar hiçbir yetkili kapımızı çalıp da taleplerimizi dinlemedi. Hep dışarıdan gelecek bir yatırımcı bulma derdindeler, 'bu bölgenin yatırımcılarını kazanalım, onların daha da büyümesi için gerekenleri yapalım' demediler. Bence bu oldukça düşündürücü"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel RETEK, Geri Dönüşümde Lider - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement