Gölyaka'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Gölyaka'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi

Gölyaka\'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi

Düzce’de arıcılığı geliştirmek amacıyla, Gölyaka İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Gölyaka Bal Üreticileri Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Arıcılık Kursu Belge Töreni ve Arı Hastalıkları Konferansı Gölyaka Belediyesi salonunda gerçekleştirildi.

16.12.2014 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'de arıcılığı geliştirmek amacıyla, Gölyaka İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Gölyaka Bal Üreticileri Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Arıcılık Kursu Belge Töreni ve Arı Hastalıkları Konferansı Gölyaka Belediyesi salonunda gerçekleştirildi.

Yapılan etkinliğe Gölyaka Kaymakamı Murat Şener, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkırım, Gölyaka Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Örenay, İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri ile çok sayıda arıcı katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Örenay, arıcılığın tarihsel geçmişinden bahsederek bölgede arıcılığın uzun yıllardır yapıldığını ve 2009 yılında Efteni Bal olarak markalaştıklarını ifade ederek 2014 yılı içerisinde uygulanan arı sütü projesi ve kovan altı polen tuzağı projeleri için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ederek benzer projeler konusunda önümüzdeki yıllarda destek beklediklerini ifade etti.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı konuşmasında, Düzce genelinde 2014 yılında arıcılık konusunda vermiş oldukları desteklerden bahsetti. Kabaoğlu, Gölyaka İlçesinde 67 işletmeye 5 Bin 924 arılı kovan için sadece 59 bin 240 TL destek verildiğini söyledi. Bal ürünleri tesisi kurmak isteyen için yüzde 50 devlet destekli Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme programı kapsamındaki ekonomik yatırımların desteklenmesi kısmına yatırımcıların başvurulabileceğini ve ayrıca üreticilerimizden gelecek proje tekliflerine bundan önce verdikleri destek gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin yaptığı konuşmasında Gölyaka da daha önce yapılan bal ormanı projesinin tamamlandığını, ikinci bir bal ormanının önümüzdeki yıl kurulacağı müjdesini verdi.

Gölyaka Kaymakamı Murat Şener konuşmasında arıcılık kursunu bitirerek belgelerini almaya hak kazanan 14 üreticiyi tebrik ederek, organizasyonda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek devlet olarak tüm imkanları ile üreticilerin yanında olduklarını ve destekleri bundan sonra da artarak devam edeceğini bildirdi.

Konuşmasının ardından Gölyaka arıcılarına vermiş olduğu katkılardan dolayı Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin'e ve Konferansı veren Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkırım'a teşekkür plaketlerini verdi ve ardından kursu başarıyla bitirenlere protokol tarafından sertifikaları verildi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım, Arı Hastalıkları ve Mücadele konulu sunumunu yaparak, akıcı anlatımıyla katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Özkırım, Türkiye'deki Arı Hastalıkları tedavi şekilleri, arıların periyodik bakımları, ilaç kullanımı ve dozları konularında üreticilere bilimsel yaklaşım çerçevesinde çözüm yollarını anlattı. Arı hastalıklarıyla toplu mücadelenin gerekliliğine değinen Özkırım "Bir bölgede her arıcının farklı ilacı kullanması en önemli sorunumuzdur. Hastalık etkenlerinin birçok ilacı tanıyıp direnç kazanmasına sebep oluruz. Sorunun temel çözümü ise toplu mücadeledir" dedi. Konferansın sonunda katılımcılara bal ikram edildi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gölyaka'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement