Görme Engelliler İçin Park Sensörüyle Baston - Son Dakika
Yerel

Görme Engelliler İçin Park Sensörüyle Baston

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü öğrencileri, görme engelliler için üzerine park sensörü ile baston yaptı.

23.06.2015 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü öğrencileri, görme engelliler için üzerine park sensörü ile baston yaptı.

BEÜ Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Zeki İlcihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin görme engelliler için ürettiği bastonun üzerine, 2 park sensörü monte edildiğini söyledi.

Sensörlerden birinin bastonun alt, diğerinin ise üst kısmında yer aldığına işaret eden İlcihan, şöyle konuştu:

"Aşağıdaki sensör çukur ve kaldırımlara geldiğinde, yukarıdaki ise yüksek cisimlerle karşılaştığında ötüyor. Çukur, kaldırım ve cisimlere yaklaştıkça ötme hızı daha da artıyor. Mesafeyi, görme engelliye bildiriyor. Bu park sensörünün modifiye hali. Bu park sensörünün yaptığı işi yapıyor. Karşılaşılan çukur, kaldırım ve cisimlere yaklaşık 2 ile 2,5 metreden ötmeye başlıyor. Yaklaşık 30 santimetreye geldiğinde çok hızlı ötmeye başlıyor. Aynı araçlardaki park sensörü gibi kişi bunu belli bir müddet kullandıktan sonra, sese göre ne kadar yaklaştığını anlıyor."

Projenin, öğrencilerin görme engellilere böyle bir ürün sunması açısından önemli olduğunu dile getiren İlcihan, ürünün daha da geliştirilebileceğini belirtti.

İlcihan, "Bu sensörler Ahlat bastonunun içine monte edilebilir. Cihaz küçültülebilir. Ses çevredekileri rahatsız edeceğinden ele bir titreşim verilebilir veya kulaklıkla olabilir. Bunların dönüşümü rahat" dedi.

Ultrasonik ses sinyalleri alıcı ve vericisi ile gözlük

Aynı bölümün öğrencilerinin görme engelliler için üzerine ultrasonik ses sinyalleri alıcı ve vericisini monte ettiği bir gözlük de ürettiğini anlatan İlcihan, bu gözlüğün ileriye doğru ve kafanın çevrildiği yöne doğru 70 santimetrede hassasiyete sahip olduğunu söyledi.

Kafa seviyesindeki cisimlere yaklaştıkça gözlükteki sensörün engelliyi uyardığını vurgulayan İlcihan, şöyle devam etti:

"Güneş gözlüğünün üzerine entegre edilen ultrasonik ses sinyalleri alıcı ve vericisi var. Gözlüğün ileriye doğru yaklaşık 70 santimetrede hassasiyeti var. Bu proje de geliştirilebilir. Cisimlere yaklaştığında gözlükteki sensör ses çıkarak görme engelliyi uyarıyor. Bu da göz mesafesinde ve kişi kafayı nereye çevirdiyse gözlük ötmeye başlıyor. Bastonda olduğu gibi buna da bir titreşim bırakılabilir. Ses her zaman makul değil. Öğrencilerimiz bu eserleri proje dersi kapsamında araştırarak üretti. Öğrencilerimizin yaptığı bu projeler geliştirilerek piyasası oluşturulabilir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Görme Engelliler İçin Park Sensörüyle Baston - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement