Grönland Başbakanının Yolsuzluk Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Grönland Başbakanının Yolsuzluk Soruşturması

Danimarka'ya bağlı özerk Grönland Adası'nın Başbakanı Hammond, kamu bütçesinden yaptığı özel harcamalar nedeniyle başlatılan soruşturmadan izne ayrıldı.

01.10.2014 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Grönland'ın kadın Başbakanı Aleqa Hammond'un, kamu bütçesinden 106 bin kronu (14 bin avro) kişisel harcamaları için kullandığının ortaya çıkmasının ardından hakkında başlatılan soruşturma sonuçlanıncaya kadar izne ayrılma isteği kabul edildi.

New York'ta yapılan BM toplantılarına Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ile katıldıktan sonra ülkesine dönüşünde kendisini yolsuzluk tartışmaları içinde bulan Grönland hükümetinin başındaki Aleqa Hammond ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Kamuoyunda oluşan tepkiler sonrasında Hammond, kendisi ve ailesinin seyahat giderleri için kamu bütçesinden usulsüz harcadığı iddia edilen paranın "yanlışlık sonucu faturalandırıldığını" belirterek, bunu eylülde geri ödediğini açıkladı.

Başlatılan soruşturma sonrasında izne ayrılmasını talep eden Hammond konusunda toplanan Grönland Meclisi, güven oylamasında 14'e karşı 15 oyla Hammond lehine karar verdi ancak başbakanın izne ayrılmasını da onayladı. Soruşturma sonuçlanıncaya kadar Hammond'un yerine Kim Kielsen'in vekalet edeceği açıklandı.

Aleqa Hammond, muhalefetin tartışmayı soğutmak için izne ayrıldığı suçlaması üzerine "Ben kendim için değil, halkım ve halk tarafından seçilenler için ve demokrasinin işleyebilmesi için izin talebinde bulundum" dedi.

Grönland konusunda çalışmaları olan Kopenhag Ticaret Yüksek Okulu Dekanı Lise Lyck, birçok ülkede 106 bin kronluk bir yolsuzluk yapan bir kişinin işine devam edemeyeceğini belirterek, "Ancak Grönland'da durum farklı. Başka bir yerde böyle bir manevranın faydası olmaz ama Grönland'da siyasette ne olacağını asla bilemezsiniz. Grönland ekonomisi bu kadar kötüyken bu olayın olması insanların dikkatini daha fazla çekti" dedi.

2 milyon 166 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Grönland'ın büyük kısmı buzullarla kaplı ancak adanın güney kesimindeki kıyılarda bulunan küçük yerleşimlerde 56 bin kişi yaşıyor. Ada yönetimi, iç işlerinde bağımsız dış işleri ve savunma alanında ise Danimarka'ya bağlı. Danimarka, özerklik anlaşması kapsamında Grönland'ın doğal kaynaklarını kontrol ediyor ancak her yıl ada yönetimine 430 milyon avro maddi destek veriyor. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grönland Başbakanının Yolsuzluk Soruşturması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement