Gümüşhaneli Kadınlar, Kentin Adını "Gümüş"Le Yaşatacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Gümüşhaneli Kadınlar, Kentin Adını "Gümüş"Le Yaşatacak

Adını gümüşten alan Gümüşhane'de, herhangi bir mesleği olmayan genç kız ve kadınlara el sanatlarını öğretmek ve aile ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla 2005 yılından itibaren sürdürülen gümüş işlemeciliği kurslarında 188 kadın meslek sahibi oldu Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü Şahinkaya: "Gümüş işlemeciliği kursuna devam eden kursiyerlere, Gümüşhane Belediyesi teşvik amaçlı ayda 150 lira harçlık ödemekte.

13.12.2014 12:53

İBRAHİM ÖZDEMİR - Adını gümüşten alan Gümüşhane'de, herhangi bir mesleği olmayan genç kız ve kadınlara el sanatlarını öğretmek ve aile ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla 2005 yılından itibaren sürdürülen gümüş işlemeciliği kurslarında 188 kadın meslek sahibi oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adı ve kuruluşu gümüş madenine dayanan, oldukça zengin gümüş yatakları olan Gümüşhane'nin gümüş işlemeciliğini tanıtmanın, öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.

Bu doğrultuda Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde gümüş atölyesi kurulduğunu anlatan Şahinkaya, 2005 yılından itibaren bugüne kadar gümüş atölyesinde telkari, gümüş işlemeciliği, takı yapımı olmak üzere 16 kurs açıldığını söyledi.

Kentte 10 yıldır süren gümüş işlemeciliği kursuna 242 kursiyerin katıldığını, 188'inin başarılı olarak belgelerini aldığını dile getiren Şahinkaya, "Gümüş işlemeciliği atölyesinde hasır bilezik kursu devam etmekte. Gümüş kolye, broş, gerdanlık, yüzük, küpe, kemer ve bilezik üretilmekte. Gümüş işlemeciliği kursuna devam eden kursiyerlere, Gümüşhane Belediyesi teşvik amaçlı ayda 150 lira harçlık ödemekte. Ayrıca her kursiyere ürettiği gümüş işleri karşılığında gram başı 80 kuru, kurumumuz tarafından ödeniyor" dedi.

"Bir kursiyer kendi atölyesini kurdu"

Şahinkaya, gümüş işlemeciliği kursuna katılıp kursu bitiren bir kursiyerin kendi atölyesini kurarak ürettiği ürünleri iş yerinde sattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aynı kursu bitiren bir diğer kursiyerimiz, Köse Halk Eğitim Merkezinde kurulan gümüş atölyesinde ücretli usta öğretici olarak çalışmakta. Bazı kursiyerlerimiz ise evlerinde gümüş takıları yaparak aile ekonomisine katkı sağlamakta. Büyük bir sabır, el emeği, göz nuru, dikkat ve özenli işçilik gerektiren telkari, hasır tekniğiyle işlenen gümüşler, Gümüşhane'nin turizm potansiyelinin artmasına da katkı sağlayacak. Gümüş işlemeciliğinin tanıtımı amacıyla da ülke genelinde düzenlenen fuarlara ve çeşitli etkinliklere katılım sağlanarak yapılan gümüş işleri sergilenmekte." - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Gümüşhaneli Kadınlar, Kentin Adını 'Gümüş'Le Yaşatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement