'Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" Konferansı - Son Dakika
Güncel

'Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" Konferansı

\'Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" Konferansı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye'deki mevcut istihdam rakamlarına göre her 3 kişiden 1'inin kayıt dışı istihdam olarak çalıştığını belirtti.

21.02.2017 22:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye'deki mevcut istihdam rakamlarına göre her 3 kişiden 1'inin kayıt dışı istihdam olarak çalıştığını belirtti.

Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen "Kayıtlı Çalışıyorum" projesi kapsamında, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" konferansı gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç, dünya ekonomisinde genel bir durgunluk olduğunu söyledi.

Türkiye iş gücü piyasasının temel sorun alanlarına dikkat çeken Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye iş gücü piyasasının temel sorunları yapısal izler taşıyor. İş gücü piyasasında Türkiye'de kent-kır ayrımı çok belirgindir. Kentsel alanda istihdamın karakteristiği, nitelik ve beceri uyumsuzluğu olarak nitelendiriliyor. Kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranları çok düşük seviyede. Atıl istihdam hala yüksek düzeyde ve genç işsizliği yetişkin işsizliğin iki katı seviyesinde."

Kılıç, Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34,6 olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki mevcut istihdam rakamlarına göre her 3 kişiden 1'i kayıt dışı istihdam olarak çalışmakta. Bu rakam içinde özellikle kadın ve gençler yer almakta. Ayrıca eğitim düzeyi düşük kişilerin kayıt dışı istihdam içinde yer alma olasılığı yüksek. Sosyal yardım alanlar kayıt dışı olarak çalışmayı ek gelir olarak görüyor ve bu alanda kendilerine yer arıyorlar. Kayıt dışı istihdamın tercih edildiği en yaygın sektör ise tarım."

Kayıt dışı istihdam sağlayan işverenlerin ne gibi sonuçlar ile karşılaşabileceği hakkında da konuşan Kılıç, şöyle devam etti:

"Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezasıyla karşılaşma veya iş yerinin kapatılması riski vardır. Ayrıca işverenler iş yerinde yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere mesuliyet doğururken, ciddi anlamda idari ve adli yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Piyasada haksız rekabete neden olabilir ve piyasanın zeminini bozabilirler."

Konferansın sonunda, Kılıç katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement