Güney Afrika'da Yabancı Düşmanlığı - Son Dakika
Güncel

Güney Afrika'da Yabancı Düşmanlığı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin efsanevi lideri eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın eşi Graça Machel Mandela, ülkede son zamanlarda artan yabancı düşmanlığına karşı topluma sağduyu ve dayanışma çağrısı yaptı.

08.05.2015 01:26

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin efsanevi lideri eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın eşi Graça Machel Mandela, ülkede son zamanlarda artan yabancı düşmanlığına karşı topluma sağduyu ve dayanışma çağrısı yaptı.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde bulunan Nelson Mandela Vakfı'nda konuşan Machel, 80'li yıllardaki dayanışma ruhunu hatırlatarak, özgürlük savaşçılarının yorgun düştüklerini ve eski ideallerini kaybettiklerini söyledi.

Mozambik, Zimbabve, Zambia ve Lesoto ülkeleri olmadan Güney Afrika'nın olamayacağını vurgulayan Machel, eski günlerdeki birlik ve dayanışma ruhunun yeniden canlanması gerektiğini vurguladı.

Machel, Afrikalı göçmenlere düşman gözüyle bakanların yoksulluk sınırının altında yaşadıklarına da dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yoksulluk bu kesimi zorluyor. Aslında asıl öfkeleri kendi yaşam koşullarına karşı. Aynı şekilde kendi ülkelerinden bir umut için Güney Afrika'ya sigara satmak için gelenler de aslında aynı yoksulluğu paylaşıyorlar ve umut arayışındalar. Ekonomik koşullar düzelmedikçe nefret giderek büyür. Güçlü ve sürdürebilir bir liderlikle bu aşılabilir."

Bölge ülkelerinin Güney Afrika'ya kızgın olduklarını da aktaran Machel, "Herkesi sorumlu olmaya davet ediyorum. İdeallerimize ihanet ettik. Yeniden ideallerimizi ve dayanışma ruhunu inşa etmek durumundayız" dedi.

Eski Güney Afrika Parlamento Sözcüsü Max Sisulu ise Apartheid dönemindeki sürgün yıllarında komşu Afrika ülkelerinde bulunan dayanışma ve misafirperverlik duygusunu hatırlatarak, bugün yeniden bölgesel bilinci inşa etmek gerektiğini dile getirdi.

AA muhabirine konuşan Mapungubwe Statejik Araştırma Enstitüsü Müdürü Barry Gilder, son dönemdeki yabancı düşmanlığının "Afrika karşıtlığı" olarak değerlendirilmesini eleştirdi.

Yabancı düşmanlığının aslında genel bir sorun olduğunu savunan Gilder, "Konu işsizlik ve yoksulluk olunca ilk suçlanan ülkenin yabancılarıdır, bu, dünyanın pek çok yerinde böyledir" dedi.

Güney Afrika'da kaçakların sayısının çok fazla olduğunu da anlatan Gilder, bunun sorunu daha da zorlaştırdığını ifade etti.

Gilder, sorunun aşılması için hükümet yetkilileriyle, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının, hatta uluslararası örgütlerin ortak hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Afrika'da Yabancı Düşmanlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement