Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Olaylar

Afrika Birliği Komisyonu, Güney Sudan'daki olayları inceleme komitesinin çalışmalarına başladığını duyurdu.

22.04.2014 18:11

Afrika Birliği Komisyonu, Güney Sudan'daki olayları inceleme komitesinin çalışmalarına başladığını, bu kapsamda muhalif ve mevcut yönetim yetkilileriyle bir araya geleceğini bildirdi.

Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, komitenin bugün başlayan çalışmalarının 1 Mayıs'a kadar süreceği belirtildi.

Açıklamada, komitenin başta Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit olmak üzere hükümet yetkilileriyle ve muhaliflerden Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Riek Machar, toplumun önde gelen şahsiyetleri, din adamları ve BM Güney Sudan Özel Temsilcisi Hilde Johnson ile görüşeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca komitenin çalışmalarının Güney Sudan'daki çatışmaların bitirilmesini hedeflediği vurgulandı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, 7 Mart'ta, Güney Sudan'da hükümet güçleri ile Riek Machar yanlısı silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda meydana gelen hak ihlallerinin soruşturulması amacıyla komite kurulduğunu açıklamıştı.

Eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo başkanlığındaki 5 kişilik komite, Afrika İnsan Hakları Mahkemesi'nden bir hakim, Afrika Birliği İnsan Hakları ve Sivil Toplum komiseri ile ayrımcılık karşıtı aktivistlerden oluşuyor.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı 16 Aralık'ta başarısız darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, hükümet güçleriyle Machar'a bağlı gruplar arasında birçok bölgede çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalarda, binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 200 binden fazla sivilin mülteci durumuna düştüğü belirtiliyor. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement