Haftalık Yorum ve Beklentiler: - Son Dakika
Güncel

Haftalık Yorum ve Beklentiler:

Türkiye, başarısız bir darbe girişimini atlattı. Türk milletinin sokaklara çıkması ve dirayetliliği sayesinde demokrasiye sahip çıkıldı.

18.07.2016 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Piyasa henüz açıkken darbe bildirisinin TV'den okunmasıyla beraber, ilk tepkileri görme fırsatı bulmuştuk. Girişimin başarısız olması ve normal hayatın devam ediyor olması ise, piyasaların nispeten toparlanarak haftaya başlayacağını gösteriyor. Dolar/TL de haftaya 2,95 seviyesinin üzerinden başlamıştır.

Merkez Bankası, finansal piyasalarının etkin işeyişinin sürdürülmesi amacıyla bir dizi önlem açıkladı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sn. Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Sn. Çetinkaya, yatırımcılarla kaygılanmamaları için telekonferans yaptı. Piyasada ilk başta panik havası olabilir, bu havaya kapılmamak ve sükünetle beklemek gerektiğini düşünüyoruz. Ortalık sakinleşecek ve piyasa hareketleri rasyonelleşecektir. Bu sürede kredi derecelendirme kuruluşları da açıklama yapabilir, dikkatli olmak lazım...

Haziran ayında enflasyonun gıda fiyatlarına bağlı olarak artması ve TCMB Beklenti Anketi'nde de yıl sonuna dair enflasyon beklentilerinin yükselmesi durumu, bu hafta enflasyonla alakalı karşımıza çıkan gelişmeler olmuştur. Diğer yandan küresel piyasalarda, gerek ABD ekonomisine yönelik optimizm, gerekse de küresel Merkez Bankaları'nın genişlemeci para politikası uygulaması eğilimleri göstermeleri rahatlatıcı bir etki yaratmıştır. Çin cephesinde de; 2. çeyrekte GSYH büyümesinin yüzde 6,7 olarak gerçekleşmesi, küresel ekonomilerdeki ivme kaybı endişelerini hafifletti. İngiltere Merkez Bankası her ne kadar faiz indirimi yapmayarak piyasaları şaşırtsa da, Ağustos ayında yüksek ihtimalle aksiyon alacağının sinyallerini verdi.

Bu hafta içeride Merkez Bankası'nın enflasyondaki son yükselişe rağmen gecelik borç verme faizindeki indirimlere devam edeceğine yönelik beklentimiz mevcuttur. Haziran ayında enflasyon gıda fiyatlarına bağlı olarak yükselse de, son dönemde küresel piyasalardaki düşük faiz ve yüksek likidite ortamının Merkez Bankası'nı cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. Çekirdek enflasyonun da Şubat ayında yüzde 9,72 ile zirve yaptıktan sonra geri çekilme trendine girmesi ve bu iyileşme eğiliminin devam edeceği beklentisi Merkez Bankası için dayanak olabilir. Bizim beklentimiz yaz aylarında manşet ve çekirdek arasındaki makasın artacağı yönündedir. Merkez Bankası perspektifi ile baktığımız zaman ise; gecelik borç verme faizinin 50 baz puan indirilerek yüzde 8,50 seviyesine getirilmesi beklentisi bir adım öne çıkmaktadır. Bizim beklentimiz de bu yöndedir.

Yine bu hafta toplantı gerçekleştirecek olan Avrupa Merkez Bankası ise muhtemelen bu ay aksiyon almamayı tercih edecek, ancak ekonomideki ivme kaybı ve enflasyondaki zayıf seyir itibarıyla Eylül toplantısında faiz indirimi ve ek varlık alımlarını masaya getirecektir. Diğer yandan Avrupa'da güvenlik endişelerinin yeniden ortaya çıkmış olmasının etkilerini de görmemiz muhtemeldir.

Euro/dolar paritesinde, İngiltere Merkez Bankası'nın Temmuz'u pas geçen hamlesinden sonra Avrupa Merkez Bankası'ndan da aynısının beklenmesi neticesinde kısmi toparlanma söz konusudur. Biz mevcut aşağı yönlü trend dahilinde olan bu hareketin 1,12 seviyesi görülene kadar bir piyasa tepkimesi niteliği taşıdığını düşünüyoruz. Bu direnç seviyesinin aşılması durumunda paritede yeni işlem aralıkları oluşacaktır. Böyle bir durumda işlemlerin gerçekleşme aralığı 1,12 – 1,14 şeklinde oluşabilir. Paritenin 1,1350 – 1,14 aralığında kanalın üst bandına yapacağı baskı önemli olacaktır. Aşağı yönlü piyasa eğiliminin devamı durumunda hedeflerimiz kısa vadede 1,10 – 1,0920 seviyeleri şeklinde görülmektedir. BOE kararındaki sürprizin ardından baz senaryomuzu; Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirmesi halinde Euro'da sert aşağı yönlü hareket, sabit tutması durumunda ise mevcut piyasa eğiliminin devamı şeklinde revize ettik. Yukarı hareketin sınırlı olacağı düşüncemizi ise; Draghi'nin konuşmasında zayıf enflasyon trendi ve ivme kaybeden öncü göstergeler çerçevesinde Eylül'de aksiyon alınabileceğine ilişkin sinyal vereceği beklentimize dayandırıyoruz. Bankanın ekonomik tahminleri Brexit nedeniyle negatif yönde revizyona uğrayacaktır.

Değerli metallerde kısa vadeli eğilim ve geniş resimdeki görünüm arasında ayrışma görünmektedir. Her ne kadar küresel Merkez Bankaları'na güvenen piyasa haftalık bazda alternatif piyasalardaki ağırlığı azaltmış olsa da, biz altında yukarı yönlü trendin bitmediğini düşünüyoruz. Önemli bir düzeltme hareketi yapmış olan altında 1300 psikolojik eşiği üzerinde kalındığı sürece tepe seviyelerinin yeniden denenebileceği beklentilerimiz mevcuttur. Küresel ekonomilerde ısınma altına güvenli liman talebi olarak yansımaya devam edecektir. Düşük faiz, yüksek likidite dönemi de altına yarayacak bir etmen olarak düşünülebilir. Altında 1400 dolara hızlı bir şekilde ulaşılabileceğini düşünüyoruz, hali hazırda 1330 seviyesinin üzeri altında oldukça açık bir işlem aralığı yaratmaktadır ve bu aralığın üst bandı şimdilik 1380 olarak görünmektedir.

BİST 100: Gerçekleşen olaylar yüzünden haftayı kayıpla açan endeksin 80.000 seviyesi üzerinde tutunması 84.000 seviyesi izlenmelidir. Kayıpların sürmesi halinde orta ve uzun vadeli günlük hareketli ortalamalrın birbirine yakınsadığı 78.500 seviyesi önem kazanacak kritik bir seviye olabilir.

USDTRY: Yaşanan olaylar sırasında piyasaların açık olmasıyla ani fiyatlamalar görülse de, paritenin haftaya 2,95 seviyesinin altında başladığını görmekteyiz.

Satışlı bir seyrin görülmesi halinde öncelikli olarak orta vadeli hareketli ortalamanın da yakınsadığı 2,90 ve bu seviyenin altında kalıcılık sağlaması durumunda da 2,8660 desteği takip edilmelidir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 2,9550 direnci izlenmelidir.

EURUSD: 1,12 – 1,10 aralığında hareketini sürdüren paritede Avrupa Merkez Bankası'ndan da İngiltere Merkez Bankası'yla hem fikir olması durumunda kısmi olan toparlanmanın sürmesini bekleyebiliriz. Bu durumda hem 50 günlük hareketli ortalamanın hem dee 200 günlük hareketli ortalamanın da yakınsadığı 1,12 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Satıcılı bir tablonun oluşması halinde ise aynı zamanda psikolojik bir eşik de olan 1,10 direnci önem kazanacaktır.

ALTIN: Küresel piyasalardaki yükselişle beraber değer kayıplarının görüldüğü hafta geçirse de genel resimde yükselişin sürdüğünü görmekteyiz. Küresel olarak algıların değişkenlik göstermesi altına olan talebin artmasına ve yeniden 1375 seviyesini test etmesine neden olabilir. Kısa vadeli düşüşün devamlılığı durumunda ise psikolojik sınır olan 1300 seviyesi önem kazanacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Haftalık Yorum ve Beklentiler: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement