Halfeti İsmi De İngilizlere Gitti - Son Dakika
Güncel

Halfeti İsmi De İngilizlere Gitti

Halfeti İsmi De İngilizlere Gitti

Bir İngiliz firması dünyada başka bir yerde bulunmayan Halfeti'deki Karagül'ün kokusuyla bir parfüm üretip adına da Halfeti ismini verdi.

01.12.2015 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Urfalılar Karagül'ün isim hakkını dahi alamazken bir İngiliz firması geçtiğimiz mayıs ayında Halfeti parfümünü 654 liraya gelen 150 sterlinden piyasaya sürdü.

Halfeti'yle özdeşleşen Karagül'e İngiltere'nin gözde markalarından Penhaligon's el attı. Ünlü marka Halfeti ismiyle ürettiği parfümü piyasaya sürdü.

Ticaret Yolları Koleksiyonunun beşincisi olarak İngiliz firmasının piyasaya sürdüğü Halfeti parfümüyle ilgili olarak parfümün isminin Halfeti ilçesinde Fırat Nehri kenarında yetişen Karagül'den geldiği belirtiliyor. Ayrıca Karagül'ün yetiştirildiği çevresel şartların bir sonucu olarak çok nadir bulunan güller olduğu da ifade ediliyor.

PENHALİGON'S HAKKINDA

Penhaligon's, geleneksel İngiliz tarzını yansıtan, güvenli parfümler tasarlayan bir niş parfüm evi. 1900'lü yılların parfüm anlayışına dayanan geleneksel tarzlarını günümüzde de korumayı hedefliyor. Üretimde olan serinin çoğunluğu Eau de Cologne - Eau de Toilette arası gidip gelen konsantrasyonlarda parfümler. 1872 çıkışlı ilk Penhaligon's parfümü olan Hammam Bouquet, bizdeki hamam kültüründen esinlenen bir gül parfümü. Markanın kurucusu William Penhaligon tarafından tasarlanan birçok parfümü, günümüzde reformule edilip "Anthology Collection" adı altında yeniden piyasaya sürülmüş durumda. Penhaligon's parfümleri arasında en çok ilgi çeken ise modern bir fujer (lavanta ve meşe yosununun karakteristik olarak kullanıldığı koku sınıfı) olan Sartorial. Kokusunu Karagül'den aldığı belirtilen Halfeti parfümünün ise dünya piyasasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.

ÇİĞKÖFTE, İSOT, ŞILLIK HEPSİ BİRER BİRER GİTTİ

Şanlıurfa'ya özgü mutfak lezzetleri ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan değerler bir bir gidiyor. Çiğköftenin yüzlerce yıl önce Şanlıurfa'da keşfedilmesine rağmen Adıyamanlılar tarafından tescillenip tüm dünyaya pazarlanmaya başladı. Yine Şanlıurfa ile özdeşleşen isot, Maraşlılar; fıstık ise Antepliler tarafından dünyaya açılıyor. Lahmacun, kadayıf, şıllık, kebap hepsi tescillenmediği için birer birer başka iller tarafından pazarlanır oldu. Birçok değere sahip olan Şanlıurfa, son olarak dünyanın başka bir yerinde yetişmeyen Karagül'ü ve Halfeti adını İngilizlere kaptırdı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Halfeti İsmi De İngilizlere Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement