Halk Sağlığı, Sigaranın Zararlarını Anlatıyor - Son Dakika
Güncel

Halk Sağlığı, Sigaranın Zararlarını Anlatıyor

Halk Sağlığı, Sigaranın Zararlarını Anlatıyor

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Balıklıgöl Platosu'nda stant açarak halka tütün mamullerinin zararlarını anlattı.

27.05.2015 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü '25-31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Haftasıfaaliyetleri kapsamında stant açarak vatandaşlara tütün mamullerinin zararları ve bağımlılığın terkedilmesi konusunda bilgilendirme çalışması düzenledi.

Standa gelen vatandaşlara Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi ve Viranşehir Devlet Hastanesi'nde sigara bırakma poliklinikleri yer aldığını ve bağımlılığın sona erdirilmesi için uzman tavsiyesine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Etkinliğin ardından basına açıklama yapan Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında sigara bağımlılığı alanında 3'üncü sırada olduğunu hatırlattı. Sigara ve tütün mamullerine bağlı kanser oranında her geçen yıl artış yaşandığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sigara ve tütün kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölümler, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. Dünyada başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyon, yeni oluşan vaka sayısı 11 milyondur.

KANSER VAKALARINDA YÜZDE 24'LÜK ARTIŞ YAŞANDI

Ülkemizde de tütün mamulleri kullanımı önemli bir halk sorunu olmaya devam etmektedir. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3'üncü sırada, dünya ülkeleri arasında da 7'nci sıradadır. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının % 24 artış göstereceği tahmin edilmekte, bu nedenle sigara kullanımının önlenmesine yönelik mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır.

İlimiz bünyesinde İl ve İlçe Tütün kurulları yapılmakta olup sigaranın kapalı alanlarda kullanımının önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirlerden birisi de Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, Belediyeler ve Emniyet Müdürlüğü'nün katılımıyla oluşturulan denetim ekiplerinin il genelinde gerçekleştirdiği Dumansız Hava Sahası denetimleridir. İlimiz genelinde Dumansız Hava Sahası Denetimleri sürekli ve titizlikle devem etmektedir.

ALO 184 SİGARA İHBAR HATTI

Dumansız Hava Sahası Uygulamasının etkili olabilmesi için halkımızın kapalı alanlarda sigara içmemeye özen göstermesi, sigara içilen mekânları ALO: 184 ihbar hattına bildirmeleri gerekmektedir.

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 hattını arayarak gerekli yardımı alabilirler. İlimizde bulunan Şanlıurfa Mehmet Akif İNAN Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi ve Viranşehir Devlet Hastanesinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerine başvuru yaparak sigarayı bırakma konusunda gerekli tedavi ve desteği alabilirler.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu amaçla İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi tarafından 25-31 Mayıs Sigara Bırakma Farkındalık Haftası ilan edilmiş olup, toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla Balıklıgöl'destand kurulup halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Halk Sağlığı, Sigaranın Zararlarını Anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement