Hatalı Çanta Kullanımına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Hatalı Çanta Kullanımına Dikkat

Hatalı Çanta Kullanımına Dikkat

Memorial Antalya Hastanesinden Uzman Doktor Süslü: "Sırt çantası çocuğun ağırlığının yüzde 10 15'ini geçmemelidir.

15.09.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzman Doktor Feride Ekimler Süslü, hatalı sırt çantası kullanımının öğrencilerde kalıcı omurga hasarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Süslü, yaptığı açıklamada, okul döneminde ağır sırt çantası kullanımı nedeniyle sık görülen ağrılar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sırt çantalarının yükün, vücudun güçlü kasları üzerinde dağıtılması için tasarlandığını kaydeden Süslü, ancak bu çantaların uygun kullanılmadığı durumlarda çeşitli kas, eklem ve sinir zedelenmelerine bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebileceğini bildirdi.

Bu nedenle ailelerin aralıklarla çocukların boynunda ve sırtında ağrı olup olmadığını sorgulamalarının önemli olduğunu kaydeden Süslü, ağrının yanı sıra elde uyuşma ve karıncalaşma varlığında mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini ifade etti.

Tek omuz askısı ile taşınan çantaların kas zorlanmalarına neden olduğunu belirten Süslü, çanta askılarının uzun ve gevşek oluşunun da bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrıya yol açtığını bildirdi.

Süslü, doğru çanta kullanımıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

"Sırt çantası çocuğun ağırlığının yüzde 10-15'ini geçmemelidir. Bu da ilkokul çocuğu için 3-5 kilogram ve lise öğrencileri için ise maksimum 8 kilogramdır. Eğer okul nedeniyle çocuğun taşıdığı yük ağır ise öğretmen veya okul yönetimi ile konuşup hafifletmenin yolları aranmalıdır. Sırt çantasında ağır olan eşyalar çantanın sırta bakan tarafına, hafif olanlar ise sırttan uzak olan kısma, ufak ve hafif olanlar çantanın ceplerine yerleştirilebilir. Ağırlık çantanın sağ ve soluna eşit dağıtılmalıdır. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda mümkünse tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir."

Süslü, çocukların sırt çantasının uygun kullanılması konusunda eğitilmesi, uygunsuz kullanımın boyun ve omurgaya verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğini açıklamasına ekledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hatalı Çanta Kullanımına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement