HDP, İtirazın Sonucu Değiştirebileceği Kanaatinde - Son Dakika
Güncel

HDP, İtirazın Sonucu Değiştirebileceği Kanaatinde

HDP, İtirazın Sonucu Değiştirebileceği Kanaatinde

HDP Urfa'da 60 bin oyun usulüne uygun şekilde sayılmadığı gerekçesiyle Şanlıurfa İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

10.06.2015 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP, Urfa'da 7 Haziran seçimlerinde daha çok Akçakale ile Harran'ın bazı köylerinde ve diğer yerlerde tespit ettikleri uygulamalarla ilgili itirazlarını il seçim kuruluna yaptı. HDP 200 sandıkta yaklaşık 60 bin oyun usulüne uygun bir şekilde kullanılmadığı kanaatinde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Eş Başkanlığı 7 Haziran seçimlerine ilişkin Urfa'daki yaşanan bazı seçim uygulamalarıyla ilgili itirazda bulundu.

Adliyeye gelerek itiraz dilekçesini Şanlıurfa İl Seçim Kuruluna teslim eden HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, Avukat Bekir Benek ve yanındakilerle birlikte çıkışta basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Yaptıkları itirazın Urfa'daki seçim sonucunu değiştirilecek düzeyde olduğunu belirten Özbingöl, "2015'de yapılan milletvekilliği genel seçimine dair seçim güvenliği hususunda seçimden yaklaşık 1 hafta önce yaptığımız uyarılar ve yaptığımız çalışmalar doğrultusunda seçim güvenliği hususunda seçim günü var olan ve varlığını tespit ettiğimiz ilçe seçim kurullarına bugün itirazlarımızı yaptık. Hem Urfa'da bulunmayan seçmenin yerine kullanılan oylar hem sandık başına gitmesine izin verilmeyen seçmen, hem oy kullanılmamasına, iradesini sandığa yansıtmasına izin verilmeyen kadın seçmen bulunduğumuz yerlerdeki tespit ettiğimiz tutanaklı yerleri. Ancak müdahale edemediğimiz bizim olmayan seçmenle ilgili bile olsa Urfa'nı seçmeni iradesini sandığa yanlış yansıtıldı ve iradenin gerçekten sandıktan tam olarak çıkmadığı konusunda yaptığımız tespit ettiğimiz usulsüzlüklerin bugün itiraz konusu yaptık. Yaptığımız itirazlar yaklaşık 200 köye yakın blok oy kullanımını içeren 60 bin seçmenin iradesiyle ilgili bir seçim itirazıdır. Biz seçimin sonucunu değiştirecek bir netice olduğunu düşünüyoruz ve bunu biliyoruz" dedi.

'SEÇMENİN İRADESİ SANDIĞA TAM YANSIMADI'

Seçim günü yaşanan bazı uygulamalardan örnek veren Özbingöl, seçimde ihmali olan herkesin gerekli olan cezayı almaları gerektiğini söyledi. Urfa seçmenin iradesinin sandığa tam olarak yansımadığını belirten Özbingöl, "Zira bizim seçim günü başında durduğumuz ve güvenliğine dair tedbir aldığımız yerlerdeki usulsüzlüklerin çoğuna biz seçim mahallinde sandık başında kendi ölçümüzde hukukun uygulanması konusunda seçim günüde hem itirazlarımızla hem birebir görüşmelerimizle gerek Şanlıurfa Valiliği, gerek il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları ve hakimlikleri aracılığıyla bir kısmını her halükarda gidermeye çalıştık. Ancak kendi seçmenimizle ilgili koruduğumuz oyların dışında Urfalı diğer seçmenin iradesinin sandığa yansımasına da bizim açımızdan çok önemliydi. Akçakale ve Harran'da müşahitlerimiz sandık başına alınmadı. Bu Akçakaleli ve Harranlı seçmenin iradesinin sandığa yansımadığını gerçek bir şekilde açıkça gösteriyor. Eyyübiye ve Haliliye ilçelerimizin köylerinde yine aynı şekilde müdahale edebildiğimiz yerlerde biz müdahil olduk; ancak bizim müdahil olamadığımız noktalarda ise Urfalı seçmenin iradesi doğru bir şekilde sandığa yansımadı. Şuan seçim sonuçları yaptığımız itirazla değişebilecek kanaatindeyiz. Biz itirazlarımızı yaptık, tutanaklarımızın ekini de tuttuk. Bunun dışında bu usulsüzlüklerle ilgili sorumluluğu bulunan ve seçim mevzuatına uymayan sandık kurulu başkanları ve görevlileri ile ilgili ayrıca ihmali bulunan seçim güvenliği arasında kolluk görevlilerinin ve bütün görevli personelin sorumlulukları ve ihmalleri varsa da kasıtla beraber aynı şekilde cezalandırılmalarını ve haklarında soruşturma beklentisi yönünde talebimizi de ilçe seçim kurulu hakimliklerine ilettik" diye konuştu.

'TÜM AKSAKLIKLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Özbingöl sözlerini şöyle sürdürdü: "Urfalı seçmenin iradesinin sandığa doğru yansıması öncelikli talebimiz. İlk gün söylediğimiz şey aynı şekilde önemsiyoruz. Biz bize verilen bütün oyları koruduk. Bize verilmeyen oylarında takipçisiyiz; ancak Urfa'nın bütün seçmenin iradesinin ve isteğinin sandığa yansımasını ve sandıktan da aynı şekilde çıkmasını istiyoruz. Kimseye verilmeyen oyun kimsenin hanesine yazılmaması kanaatindeyiz. Talebimizde seçim mevzuatı uygulanması ve adaletin tecelli etmesi üzerindedir. Ben seçim sürecinde bize katkısı ve desteği olan bütün herkese seçim güvenliği konusunda hassasiyet gösteren ve seçim güvenliği önemseyen herkese ve iradesinin de sandığa yansıtmak konusunda duruş sahibi olan halkımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da bugün olduğu gibi Urfa'da yaşanacak bilecek bütün usulsüzlüklerin bütün aksaklıklarında takipçisi ve sorumlusu sorumluluğuyla beraber kendimizi bütün aksaklıkların takipçisi olmak konusunda sorumlu hissettiğimiz herkesin bilmesini gerektiğini düşünüyorum."

Açıklama sonrası bir gazetecinin Urfa'daki son duruma göre milletvekili sayısıyla ilgili bir soruya Özbingöl, "Şuan kesinleşmeyen sonuçlar var. Şuan var olan rakamlara göre 7'ye 5 ancak itirazlar sonucu değiştirebilir" diye yanıt verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel HDP, İtirazın Sonucu Değiştirebileceği Kanaatinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement