Her 100 Erkekten 20'si Varikosel - Son Dakika
Yerel

Her 100 Erkekten 20'si Varikosel

Op. Dr. Sarıer: "Bu rahatsızlık (varikosel), erkeklerde en sık görülen yumurtalık hastalığıdır.

13.10.2014 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Mehmet Sarıer, erkeklerde yumurtalık hastalığı olarak adlandırılan "varikosel"in her 100 erkekten yaklaşık 20'sinde görüldüğünü bildirdi.

Sarıer, yaptığı yazılı açıklamada, yumurtalık hastalığının erkeklerde sık görüldüğünü, varikosel tanısı olan hastaların sadece yüzde 15'inin ayakta durdukça belirginleşen kasık ağrılarıyla doktora başvurduğunu belirtti.

Söz konusu rahatsızlığın, yumurtaların toplardamarlarının varisi olduğunu anlatan Sarıer, "Bu rahatsızlık, erkeklerde en sık görülen yumurtalık hastalığıdır. Erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde görülür. Klinik açıdan ise anormal sperm parametrelerine sahip erkeklerin yüzde 25'inde varikosel görülmektedir" ifadesini kulandı.

Sarıer, yumurtadan çıkan toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıkan varikoselin ısı artışına yol açtığını, bunun sonucunda doku hasarı oluştuğunun altını çizdi. Bunun sonucunda yumurtanın hacminde küçülme, sperm sayı ve hareketlerinde azalma olacağına dikkati çeken Sarıer, şunları kaydetti:

"Varikosel teşhisi için dikkatli bir fizik muayene yeterlidir. Yumurtalara yapılacak ultrasonla daha detaylı, genişleyen damar çaplarını ölçmek mümkündür. Genelde varikosel teşhisi, çocuk sahibi olamadığı için polikliniğe başvuran hastalara yapılan değerlendirmeler sonucu ortaya çıkmaktadır. Varikosel, hastalığın ağırlık derecesine göre üç kategoride değerlendirilir. Varikoselin derecesi arttıkça sperm sayısı, hareket ve yapısındaki bozulma da artmaktadır. Bu rahatsızlığın tek tedavisi cerrahidir."

Sarıer, varikoselin tedavisinde en sık kullanılan yöntemin nüks oranı en az olan alt kasık bölgesinden yapılan kesi olduğunu bildirdi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Her 100 Erkekten 20'si Varikosel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement