Her 4 Bin Bebekten Birinde Troid Hormon Eksikliği Var - Son Dakika
Yerel

Her 4 Bin Bebekten Birinde Troid Hormon Eksikliği Var

Eskişehir Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Dr.

20.05.2013 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Göknur Yorulmaz, "Doğan her 4 bin bebekten birinde troid hormon eksikliği bulunmakta, tedavi edilmezse zeka geriliği ve başka sakatlıklara neden olmaktadır" dedi.

Yorulmaz, Taşbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Troid Hastalıkları" konferansında, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında bilgi vererek, "Troid hastalıkları ülkemizde ve dünyada en fazla görülen hormon hastalıklarıdır. Guatr dediğimiz troid bezinin büyümesi durumu ülkemizde ger 100 kişiden 30'unda görülürken, bazı bölgelerimizde bu oran yüzde 50'ye çıkmaktadır. Troid bezindeki nodül dediğimiz oluşumlar ise toplumumuzda neredeyse her 100 kişiden 50 veya 60'ında saptanmaktadır" diye konuştu.

-Kilo veremeyenler dikkat-

Troid bezinin az çalışmasına hipotroidizm, çok çalışmasına ise hipertiroidizm adı verildiğini anlatan Yorulmaz, kilo veremeyen kişilerde mutlaka troid azlığının araştırılması gerektiğini bildirdi.

Troid hastalıklarının özellikle kadınlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Adet düzensizliği olan, gebe kalamayan, menopoz döneminde ve 50 yaş üzerindeki kadınlarda troid hastalığı çok sık rastlanır. 50 yaşın üstündeki her 5 kadından birinde troid bezi yetmezliği vardır. Gebelik döneminde troid yetmezliği olan bir kadın tedavi olmazsa çocuğunda zeka geriliğinin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Diğer önemli bir konu doğan her 4 bin bebekten birinde troid hormon eksikliği bulunmaktadır. Tedavi edilmezse zeka geriliği ve başka sakatlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde, kısırlık sorunu olan kadınlarda, tüp bebek yaptıracaklarda, gebe kalan her kadında ve 50 yaş üstü kadınlarda troid hormon ölçümünün yapılması gerekir."

Troid hastalıklarının aileden geldiğine dikkati çeken Yorulmaz, ailesinde troid hastalığı olan kişileri uyanık olmaları konusunda uyararak, troid hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinin vücutta olacak hasarların önlenmesi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Eskişehir Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Çilekar ise, troid hastalıklarındaki cerrahi müdahaleler hakkında bilgi verdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Her 4 Bin Bebekten Birinde Troid Hormon Eksikliği Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement