Her Şey Daha Yaşanılabilir Dikili İçin - Son Dakika
Güncel

Her Şey Daha Yaşanılabilir Dikili İçin

Hazırladığı projeler ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile kentin yaşam kalitesini yükseltmeye devam eden Dikili Belediyesi, yeni bir çevreci projeye daha imza attı.

24.08.2015 17:17

Doğayı ve yaşamı korumaya yönelik gerçekleştirdiği sosyal projelerine bir yenisini daha ekleyen Dikili Belediyesi, çevreyi ve insan sağlığı koruma hedefiyle kent genelinde bitkisel atık yağların toplamasına hız verdi.

Çevreye Duyarlı Nesillerin Yetişmesi İçin Çalışıyorlar

Gerçekleştirdiği sosyal hizmet projeleriyle daha yaşanılabilir kent anlayışı ile doğa sevgisi ve çevre koruma bilincini bir yaşam biçimi haline getirmeyi kendisine ilke edinen Dikili Belediyesi, son olarak bitkisel atık yağların toplanması projesine imza atarak, kentte yaşadığı dünyaya ve çevreye duyarlı nesillerin yetişmesi için çalışıyor. Dikili Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, 7'den 70'e tüm yurttaşları, özel ve kamu kuruluşlarını da içine katan özel projeyle evsel atık yağların yerinde toplanması teşvik edilerek, atık yağların insana, çevreye ve doğaya zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Getir Atık Yağını; Götür Hediyeni

Proje kapsamında ilçe genelinde gerçekleştirdiği etkinliklerle evlerden, işyerlerinden çıkan bitkisel ve evsel atık yağları toplama çalışmalarını aralıksız sürdüren Dikili Belediyesi, bu özel projesini çözüm ortağı Kolza Biodizel ile birlikte gerçekleştiriyor. Proje kapsamında yarım litre evsel atık yağı getirene 1 kurşun kalem, 1 litreye kadar atık yağ getirene bulaşık süngeri, 2 litreye kadar atık yağ getirene sıvı el sabunu, 5 litreye kadar atık yağ getirene bulaşık deterjanı, 5 litrenin üstünde atık yağ getirene de mutfak önlüğü hediye ediliyor.

"Atık Yağların Doğaya ve İnsan Sağlığına Zararı Büyük"

Kent genelinde muhtarlıklar ve zabıta hizmet birimlerine ilave olarak 15 toplama noktasında hizmet verildiğini vurgulayan Dikili Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkililerinden Çevre Mühendisi Seray Bozkaya, bir litre bitkisel atık yağın bir milyon litre suyu kirlettiği gibi yeniden kullanılması durumunda da insan sağlığına büyük zararlar verdiğine dikkat çekti.

"İşbirliği Şart"

Proje hakkında bilgilendirme yapan Çevre Mühendisi Seray Bozkaya, "Bitkisel atık yağlar bilinçsizce kullanıldığında çevre ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir. Lavaboya dökülen atık yağlar yer altı sularımıza, akarsu, deniz ve göllerimize karışarak temiz su kaynaklarımızı yok etmekte, buralarda yaşayan canlıların doğal yaşam şartlarını olumsuz etkilemektedir. Kanalizasyona dökülen atık yağlar da giderlerin tıkanmasına yol açmaktadır. Lisanssız toplayıcılara satılan-verilen atık yağlarda, kaçak olarak çalışan art niyetli kişilerce temiz yağlara karıştırılarak yeniden piyasaya sürülmektedir. Bu da kanser ve mide rahatsızlıklarının yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. İşte tüm bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için Dikili Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak geçen yıl başlattığımız ve bu yılda devam ettiğimiz projeyle ilçe genelinde atık yağ toplama oranını her geçen gün en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle daha fazla nüfusa ulaşmak amacıyla daha önceden atık yağ toplama noktası olarak belirlenen Muhtarlık ve Zabıta Hizmet Noktalarımıza ilave olarak 15 yeni atık yağ toplama noktası oluşturduk. İlave olarak ilçemizde kurulan pazaryerleri ile atık yağ üreten işletmelerde bilinçlendirme ve atık yağ toplama çalışmalarına süratle devam ediyoruz. Vatandaşlarımızı da bu projeye destek vermeye teşvik etmek içinde ekiplerimiz kent genelinde broşür ve hediye dağıtma çalışmalarına devam etmektedir. Bu vesileyle de gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak için tüm vatandaşlarımızı işbirliğine davet ediyoruz" dedi.

6 Ek

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Her Şey Daha Yaşanılabilir Dikili İçin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement