Hizmet Alımlarında Toplu Sözleşme Düzenlemesi - Son Dakika
Ekonomi

Hizmet Alımlarında Toplu Sözleşme Düzenlemesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilmiş yetki belgelerine istinaden 11 Eylül 2014 ile 22 Ocak 2015 arasında yetkilendirilen kamu işveren sendikalarınca ilk toplantı tarihinden itibaren yürütülen ve sonuçlandırılan toplu iş sözleşmeleri için de fiyat farkı ödenecek.

17.03.2015 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilmiş yetki belgelerine istinaden 11 Eylül 2014 ile 22 Ocak 2015 arasında yetkilendirilen kamu işveren sendikalarınca ilk toplantı tarihinden itibaren yürütülen ve sonuçlandırılan toplu iş sözleşmeleri için de fiyat farkı ödenecek.

Maliye Bakanlığının Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak yetki tespit işlemlerinde, 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen işlerde iş alan alt işverenin, aynı ihale sözleşmesi kapsamında tek bir işyerinin bulunması halinde işyeri düzeyinde, birden fazla işyerinin bulunması halinde ise işletme düzeyinde yetki tespiti verilecek. Aynı ihale sözleşmesi kapsamında birden fazla işkolunda işyerinin bulunması halinde her bir işkolundaki işyerleri ayrı ayrı değerlendirilecek.

Yetki tespit başvurusuna, ihale sözleşmesini yürüten idareden temin edilecek sözleşme konusu işin kanun kapsamında olduğunu, alt işverenin unvanını, işin niteliğini, sözleşme kapsamındaki işyerlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numaralarını, sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihleriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek diğer bilgileri ihtiva eden resmi yazı eklenecek. İhale sözleşmesini yürüten kamu kurum ve kuruluşu, talep tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde bu bilgileri işçi sendikasına verecek.

Toplu iş sözleşmesinin süresi, ihale sözleşmesinin süresini geçemeyecek.

Alt işveren, merkezi yönetim kapsamındaki kamu kuruluşlarının üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisini yetkilendirebilecek. Bu yetkilendirme yetki belgesinin alt işverene tebliği tarihinden itibaren 10 iş günü içinde yapılacak.

Yetkilendirmenin şekli ve içeriğine ilişkin hususlar, Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması kaydıyla, kamu işveren sendikalarınca müştereken belirlenecek.

Toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 6 iş günü içinde toplu iş sözleşmesinin onaylı sureti kamu işveren sendikası tarafından ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile alt işverene gönderilecek. Toplu iş sözleşmesinin yürütülmesine ilişkin işveren tarafına ait giderler alt işverence karşılanacak.

Kanun uyarınca ihale edilen işlerde asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından münhasıran çalıştırılan işçileri kapsaması ve ihale sözleşmesi bazında olması kaydıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen yetki belgelerine istinaden 11 Eylül 2014 ile 22 Ocak 2015 arasında yönetmelikte geçen süreye bağlı olmaksızın bu dönemde yetkilendirilen kamu işveren sendikalarınca ilk toplantı tarihinden itibaren yürütülen ve sonuçlandırılan toplu iş sözleşmeleri için de fiyat farkı ödenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hizmet Alımlarında Toplu Sözleşme Düzenlemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement