Hükümlülere "Oruca Bilimsel Bakış" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Hükümlülere "Oruca Bilimsel Bakış" Konferansı

Harran Üniversitesi (HRÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hasan Akan, Akçakale Açık Cezaevinde, "Oruca Bilimsel Bakış" konulu konferans verdi.

21.06.2016 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harran Üniversitesi (HRÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hasan Akan, Akçakale Açık Cezaevinde, "Oruca Bilimsel Bakış" konulu konferans verdi.

HRÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Akan, programda hükümlülere orucun sağlık açısından faydalarını anlatarak, orucun özellikle kalp, damar hastalığı risk faktörlerini azalttığını bildirdi.

Müslüman olmayanların bile rejim, diyet ya da perhiz adı altında sağlıklarını kazanmaya çalıştıklarını belirten Akan, şunları kaydetti:

"Allah'ın emrettiği bütün ibadetler gibi, orucun da sayısız faydaları vardır. İlim ilerledikçe, henüz bilemediğimiz birçok faydalarını öğreneceğimiz kesindir. Oruç, elbette Allah için yapılan bir kulluk borcudur. Ama faydalarını da bilmek çok önemli. Orucun sağlık sebebi olduğu, günümüzde laboratuvar çalışmalarıyla ispatlanmıştır. Müslüman olmayanlar bile rejim, diyet ya da perhiz adı altında sağlık kazanmaya çalışırlar. Tıp ilminin babası Hipokrat bile en mühim tedavi yolu olarak perhizi önermiştir. Gerçek bir sağlık sebebi olan oruçta, Allah'ın bizden bir ay istediği şifalı bir perhizdir. Bütün hastalıkların kökü, yenilen içilen şeylerdir. Türkiye'nin yüzde 30'unun aşırı şişmanlığa doğru gittiği ifade ediliyor."

Akan, orucun sadece mideyi değil, bütün vücudu dinlendirdiğini ifade ederek, Müslümanların bu ibadeti aksatmaması gerektiğini dile getirdi.

Kansere karşı da orucu öneren Akan, "Sürekli çalışan bir makinenin bakıma ihtiyacı varsa, doğumdan ölüme kadar durmadan çalışan sindirim organlarının da bakımları oruçla sağlanır. Oruç tutmak bütün organları yeniler. Oruç yaşlanmayı geciktirirken, kanser hücrelerini bile önlüyor. Batı dünyası kanser tedavisinde orucu keşfetti. Oruç, insanın iç organlarını saran zarlardaki yağların erimesini sağlar. Dünya Sağlık Örgütü bile '2 günde bir oruç tutun' şeklinde öneride bulunuyor." ifadesini kullandı.

Akan, oruç tutmanın sadece aç kalmaktan ibaret olmadığını vurgulayarak, insan psikolojisini de olumlu yönde etkilediğini aktardı.

Konferansa, Akçakale Açık Cezaevi Müdürü Hasan Yılmazer, cezaevinin psikologları ve eğitimden sorumlu idarecileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hükümlülere 'Oruca Bilimsel Bakış' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement