İçtüzük Uzlaşma Komisyonu" Toplantısı (2) - Son Dakika
Politika

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu" Toplantısı (2)

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, İçtüzük değişikliğindeki uzlaşma arayışları ile ilgili olarak, "Amacımız bütün partilerle uzlaşarak İçtüzük değişikliğini gerçekleştirmek.

14.07.2016 17:26

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, İçtüzük değişikliğindeki uzlaşma arayışları ile ilgili olarak, "Amacımız bütün partilerle uzlaşarak İçtüzük değişikliğini gerçekleştirmek. Çok kısa bir süre içerisinde bunları neticelendiririz diye düşünüyorum." dedi.

AK Parti, CHP, HDP ve MHP grup başkanvekilleri, "İçtüzük Uzlaşma Komisyonu" toplantısından sonra açıklamalarda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "Uzlaşma zemini nedir, mevcut tartışmalar ışığında ortak İçtüzük hazırlayabilme imkanımız nedir konusunu görmek maksadıyla çalışma gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.

Bu çalışmanın yeni olmadığını, bu çalışmayı, 24. Dönem'de başlayan, 25. Dönem'de kısmen sürdürülen ve 26. Dönem'e intikal eden çalışmaların bir parçası olarak görmek gerektiğini vurgulayan Bostancı, "Belli başlı başlıklar var. Grup önerileri marifetiyle geçen süre sonrasında yasalara geçilmesi üzerinde durduk. Grup önerilerini başka nasıl düzenleyebilirizi görüştük." diye konuştu.

Bostancı, Meclis Televizyonu'nun yayın süresine ilişkin teklifler ile "torba" ve "temel" yasa düzenlemesine ilişkin teklifler geldiğini belirterek, "Konuşma süreleri gündeme geldi. Yetkili kurullarla görüşüp somutlaşma sağladıktan sonra, 18 Temmuz Pazartesi günü görüşmelere devam edeceğiz. Amacımız bütün partilerle uzlaşarak anlaşma ve uzlaşma içerisinde İçtüzük değişikliğini gerçekleştirmek." değerlendirmesini yaptı.

"Hangi konuların konuşulacağı, karşılıklı beklentilerin ne olduğu belli. Çok uzun zaman alacak bir husus değil. Bu nedenle, çok kısa bir süre içerisinde bunları neticelendiririz diye düşünüyorum." diyen Bostancı, toplantılar sonrasında "belli bir yere gelme" ümitlerinin olduğunu söyledi.

- "Burada figüran olarak bulunmuyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP olarak ülkede gerilimlerin azalmasından ve uzlaşma kültürünün çoğalmasından yana olduklarını, bu nedenle bu toplantıya katılarak CHP'nin yapıcı anlayışını ortaya koyduklarını dile getirdi.

Meclis çalışmasında karşılaştıkları aksaklıkları AK Parti'ye ifade ettiklerini belirten Gök, "Yasama faaliyetlerine ilişkin düzensizliği, tasarı ve tekliflerin çoğunun hatta tamamına yakınının temel ya da torba yasa olarak gelmesine yönelik eleştirimizi ortaya koyduk. Bu uygulamadan vazgeçilmesi önerisini getirdik." dedi.

Gök, yazılı ve sözlü soru önergelerine cevap alamamaları konusunu gündeme getirdiklerinin altını çizerek, "Genel görüşme önergelerinin makul bir imza ile verildiğinde, genel görüşme yapılabilir hale getirilmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.

Genel Kurul çalışmalarının kesintisiz olarak televizyondan yayınlanması konusunun çözümlenmesi gerektiğini vurgulayan Gök, şöyle devam etti:

"Sayın Bostancı, parti yetkilileri ve Sayın Başbakan'la görüşerek bu konudaki düşüncelerini bizlere aktaracaklar. Meclis TV yayını ve diğer yaklaşımlarımıza olumlu yanıt verildiği takdirde sorunların çözüleceğini görüyoruz. Çalışmalarda nereye kadar gidebileceksek gideceğiz ama kazanılmış haklarımızı geriye götürebilecek hiçbir çalışmanın içerisinde olmayacağız. Biz ancak uzlaşma ile varılacaksa bir yerlere varma niyetindeyiz. Burada figüran olarak bulunmuyoruz."

CHP Grup Başkanvekili Gök, AK Parti'nin, "kanunların bir an önce görüşülmesinden kaynaklanan talepleri" olduğunu ifade ederek, olumlu bir yaklaşım sergilemeleri durumunda, AK Parti'nin bu taleplerini değerlendirebileceklerini söylediklerini bildirdi.

"7 Haziran öncesi ve sonrası koşullar değişmiş durumda"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantının daha çok çalışma yöntemi ile bundan sonrasına ilişkin yol haritasını belirleme niteliğinde olduğunu dile getirdi.

HDP olarak, TBMM Genel Kurul çalışmalarının kesintisiz olarak televizyondan yayınlanması yönündeki taleplerini ilettiklerini belirten Baluken, "torba yasa" ve "temel yasa" ile ilgili eleştirilerini söylediklerine dikkati çekti.

İçtüzük konusunda, 7 Haziran öncesinde yürütülen çalışmanın tümünün gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü, 7 Haziran öncesi ve sonrası koşullar tamamen değişmiş durumdadır. 7 Haziran'dan sonraki süreci Meclis iradesine darbe olarak değerlendirdik. Saray vesayetinin riski olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle yapılacak İçtüzük çalışmasında, önceki döneme ait siyasetin diyalog kanallarının açık olduğu ve Meclis'in vesayet tehlikesi altında olmadığı döneme ait tartışmaların tamamının da gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

AK Parti'nin bu görüşmeleri belirli bir süreyle sınırlamayı düşündüğünü Baluken, bütün konuların bir hafta ya da 10 günde bitmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Baluken, "Televizyondan kesintisiz bir yayın olursa, grup önerilerinin tartışılma süreleri gibi bazı konulardaki tıkanıklık noktaları aşılabilir." dedi.

Baluken, "Çözüme yönelik işaret gördünüz mü?" sorusuna, "Bu soruya ne evet diyebilirim ne de hayır diyebilirim." karşılığını verdi.

"Meclis'in etkin çalışma yürütmesi"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, toplantının yararlı geçtiğini belirtti.

"Bugüne kadar yapılan İçtüzük toplantılarında uzlaşılan ve uzlaşılamayan konularla ilgili özet değerlendirmelerden sonra, hangi konularda objektif, nesnel kriterlere ulaşabileceğimizi değerlendirdik." diyen Akçay, konuşma süreleri ile televizyon yayını konularını ele aldıklarını söyledi.

Akçay, parti gruplarıyla, toplantıda görüştükleri konuları paylaşacaklarını ifade ederek, "İktidar ve muhalefet olarak mutlaka maksadın hasıl olması gerekir. Bu maksat nedir? Demokrasinin daha da güçlenmesine hizmet edecek şekilde Meclis'in verimli ve etkin çalışma yürütmesidir." değerlendirmesini yaptı.

Ortak bir yol bulacakları kanaatinde olduğunu dile getiren Akçay, MHP olarak yapıcı çalışma yürüteceklerini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İçtüzük Uzlaşma Komisyonu' Toplantısı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement