İkinci El Araçta Kilometre Düşürmeye 5 Yıla Kadar Hapis - Son Dakika
Ekonomi

İkinci El Araçta Kilometre Düşürmeye 5 Yıla Kadar Hapis

İkinci El Araçta Kilometre Düşürmeye 5 Yıla Kadar Hapis

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi.

14.06.2015 10:32  Güncelleme: 09:30

İstanbullu sanık A., 2006 model ve 125 bin kilometredeki aracını, göstergesinde oynayarak 100 bin kilometrenin altına indirdi ve değerinin üzerinde bedelle sattı. Alıcı R. de aracı 3 ay sonra M.'ye sattı.

M., aracı satın almadan önce tanıdığı oto tamircilerine kontrol ettirdi ve sorun olmadığını söyledikleri için satın aldı. Ancak bir süre sonra aracın arıza yapması üzerine özel bir servise götürdü. Burada aracın gerçek kilometresinin 130 bin civarında olduğunu öğrendi. M.'nin şikâyetçi olması üzerine aracın kilometresini düşüren A. hakkında dava açıldı.

A. hakkında İstanbul Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi açılan davada aracın kilometresinin düşürüldüğü ispatlandı. Mahkeme de A.'yı dolandırıcılık suçundan mahkum etti. Sanık A. ve Cumhuriyet Savcısı bu kararı temyiz etti.

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi. Bu suçu işleyenlere 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

DOLANDIRICILIK SUÇU SAYILACAK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulmasını talep etti, ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesi sanığın temyiz talebini reddetti. Böylece kilometresini düşürerek araç satmak Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesine göre dolandırıcılık suçu sayılacak.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Bu suçtan mahkum olanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ile adli para cezası verilecek. Yargıtay, daha önce kilometre düşürerek araç satmayı dolandırıcılık değil, uyuşmazlık olarak görüyordu.

KOLAY KURTULUŞ YOK

Kilometresi düşürülmüş aracı satan elde ettiği haksız kazancı tazminat olarak ödeyerek kurtuluyordu. Ancak bu karardan sonra kilometre düşürerek araç satmak yüz kızartıcı suçlar arasında sayılan dolandırıcılıktan cezalandırılacak.

Son Dakika Ekonomi İkinci El Araçta Kilometre Düşürmeye 5 Yıla Kadar Hapis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Ordulu: Olması gereken bu 7 10 Yanıtla
  • Km oynamak kimin suçu : Araç 2006 model ancak mahkeme 5 yıl sürmüş aracı satın alan kişi 3 Yaşında araç almış km oynayan kişi ilk sahibi 10 el değiştirmiş bir araçta km ile oynayan Kişiyi nerden bulacak 300 km ile 500 km gören bune fer o olgunluğa bu toplum alışmamış aracı yüz kişiye soran toplumdayız Avrupa'da 500 bin km yollarda geziyor bizde 500 bin km gören almıyor sen 100 km motora batırıyorsunuz 500 km aracında motoruna batırıyorsunuz bu ne iş 15 1 Yanıtla
  • haysenin: devlet sen cinayet işleyeni hapisten çıkarıyorsun birde kalkmış 5 yıl ceza diyorsun geç bunları devlet baba adaletsiz bir ülkede yaşıyoruzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz 15 1 Yanıtla
  • Sem: Gecikmiş bir karar,hani yüzde doksan dokuzu Müslüman ülkeydik. 5 8 Yanıtla
  • Sezgin: Yenimi farkina varmislar dolandiricilik sucu oldugunu 5 7 Yanıtla
  • sevim: galericilerin alayı yapiyor bunu 9 0 Yanıtla
  • Taha: Süper oldu bu 4 0 Yanıtla
  • çağrı : süper..... 3 1 Yanıtla
  • camoka: Arkadaslar artik cogu kimse galerici ve uckagitci olmus bu konu benimde basima geldi kizdim gidip sifir aldim mis gibi biniyorum gerekirse ucuzunu alin ama sifir alin derim ben ustayim diyen bile aldanabiliyor.. 4 0 Yanıtla
  • memleket: çakal dolmuş 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement