İlahiyatçı, Sosyolog Erdoğan: "Camilerdeki Reklam Unsurları Kaldırılmalı" - Son Dakika
Güncel

İlahiyatçı, Sosyolog Erdoğan: "Camilerdeki Reklam Unsurları Kaldırılmalı"

İlahiyatçı, Sosyolog Erdoğan: "Camilerdeki Reklam Unsurları Kaldırılmalı"

İlahiyatçı ve Sosyolog Erol Erdoğan, huşu ve estetik için cami içleri ve bahçelerin reklam alanı olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

10.12.2015 15:56

İlahiyatçı ve Sosyolog Erol Erdoğan, huşu ve estetik için cami içleri ve bahçelerin reklam alanı olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Erol Erdoğan, CF dergisindeki yazısında, büyük şehirlerdeki selatin camilerinden köy camilerine hatta yollardaki mola mescitlerine kadar irili ufaklı her ibadet mekanının reklam alanı olarak kullanılmasının üzücü olduğunu belirterek, "Camilerdeki en masum reklam aracı saat ve takvimler. Minber ve mihrabın yanına veya dış cemaat yerine asılan saat ve takvimler estetik olmadığı gibi kasap dükkanından AVM'ye, otobüs firmasından kuyumcu esnafına kadar çeşit çeşit reklamlar içeriyor. Bazen küçücük bir camide 2-3 takvim yan yana asıldığı oluyor. Camilerdeki reklam araçları takvim, imsakiye, saatle sınırlı değil. Mesela namaz vakitlerini gösteren çizelgeler var. Bakıyorsun altında bir bilgisayar firması reklamı var. Bir köşede 32 farz tablosu var; altında bir manav veya elektrikçi reklamı. 54 farz kağıdının altında da bir yayınevi logosu. Başka bir yerde bir hilye tablosu var. Onun da altında bir çiğköfteci ya da esnaf lokantası adresi" dedi.

Camilerde klimanın cemaati rahatlattığını belirten Erdoğan, "Fakat altındaki 'Bu klimayı filan bağışladı' ibaresi olmasa daha güzel olacak. Başka bir duvarda, altında bir tur şirketinin adresi olan Kabe fotoğrafı. Peygamber aleyhisselam "Dünyaya veda eden kişinin namazı gibi namaz kıl" buyurmuş. Biz ise bazı dünyalıkların namaz mekanına 'bir şekilde' iliştirilmesi ile karşı karşıyayız. Bir de her yerde 'görünür' olmayı prensip edinmiş belediyelerimizin camileri reklam alanı gibi kullanma alışkanlıkları var. Mesela tarihi camiler. Belki Mimar Sinan'ın, belki Sedefkar Mehmet Ağa'nın ya da Atik Sinan'ın eseri bir cami düşünün. Yaptıranı bir padişah veya ona eş bir tarihi şahsiyet. Her birine emek verilmiş kocaman kocaman eserler. Her biri sanat eseri, her biri asırlardır koruna koruna bugüne kadar gelmiş. Bazısı iki minareli, bazısı dört minareli. Milyonlarca insan asırlardır o camilerde saf tutmuş, namaz kılmış. Bu camilerin çoğunda mimarının veya yaptıranının kim olduğuna dair avuç içi kadar bile tabela yer almazken, caminin avlusuna kondurulmuş tente güneşliğin üzerine büyük harflerle "filan belediye" yazılmış. Hem de tentenin her yerine; sağına, soluna, direğine, cıvatasına" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlahiyatçı, Sosyolog Erdoğan: 'Camilerdeki Reklam Unsurları Kaldırılmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement