İlmekler 1 Eylül İçin Atıldı - Son Dakika
Güncel

İlmekler 1 Eylül İçin Atıldı

İstanbullu balıkçılar, ekmeklerini denizin derinlerinden çıkarmak için av yasağının kalkacağı yarın Sarıyer'deki Rumelifeneri'nden demir alacak.

31.08.2016 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇİĞDEM ALYANAK - İstanbullu balıkçılar, ekmeklerini denizin derinlerinden çıkarmak için av yasağının kalkacağı yarın Sarıyer'deki Rumelifeneri'nden demir alacak.

Balıkçılar, av yasağının başladığı 15 Nisan'da teknelerini limanlara demirledi. Çekek yerlerinde sırasıyla teknelerinin bakımlarını yapan balıkçılar, sezonun başlamasına sayılı günler kala yıpranmış ağlarını yeniden ördü. İstanbul'da Rumelifeneri'nde yeniledikleri ağlarını teknelere yükleyerek son hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, yarın denize açılacak.

İstanbul'da balıkçılar yaklaşık 50 gırgır ve 70 trol teknesiyle palamut, lüfer, istavrit, çinekop, hamsi, torik ve sardalya avlamak için Marmara ve Karadeniz'e açılacak.

Avlanan balıklar, Rumelifeneri, Poyrazköy ve Remelikaraburun ve Şile'de araçlara yüklenerek, Gürpınar Su Ürünleri Hali'ne götürülecek.

Rumelifeneri Su Ürünleri Kooperatifi Üyesi balıkçı Mustafa Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçı teknelerinin boya, raspa, motor bakımlarının tamamlandığını, yırtık ağların örüldüğünü belirtti.

Yeni balık sezonunu yarın "vira bismillah" diyerek Rumelifeneri'nden denize açılarak başlatacaklarını anlatan Kılınç, "Balık stoku bu yıl son birkaç yıla göre daha iyi görünüyor. Özellikle palamut ve çinekop avının bereketli geçmesini bekliyoruz. Tabii hava şartlarının da iyi gitmesi lazım." dedi.

"Kirlilik balık stokunu azaltıyor"

Fırtına, bora, kar, yağmur demeden zorlu deniz koşullarına göğüs geren balıkçılar, yeni sezondan umutlu olmalarına rağmen denizlerdeki kirliliğin balık stokuna olumsuz etkisinden yana dertli.

İstanbul'da 42 yıldır trol teknesiyle balıkçılık yapan Seyit Ketenci, balıkçıların en büyük sıkıntısının deterjan atıklarından kaynaklı deniz kirliliği olduğunu ve bu sorunun yeterince gündeme gelmediğini ifade etti.

Deterjan ve fabrika atıkları üzerinde durulmasını istediklerini aktaran Ketenci, "Kirlilik balık stokunu azaltıyor. Deterjan, içerisinde birçok kimyasal maddeyi barındırıyor. Denizlerde birçok çeşitlilik tükenmek üzere. Çinekop, lüfer, istavritte azalma var. İstavrit bir türlü üreyemiyor. Doğa kendini bir şekilde yeniliyor ama kirlilik yüzünden yetemiyor. Kirlilik doğaya ağır geliyor." dedi.

"Trol isim olarak kötü algılanıyor"

Bir avcılık yöntemi olan trolün isim olarak kötü algılandığını anlatan Ketenci, şu bilgileri verdi:

"Trolün üzerine bilinçsizce geliniyor. Trol kelimesi çok tehlikeli olmaya başladı. Yeni tanıştığımız bir arkadaşımıza 'trolcüyüz' diyemiyoruz. Trolcü eşittir katil gibi algılanıyor. Eziyetli bir iş yapıyoruz. Ticari amacımız var ama halka hizmet ediyoruz. Nasıl anlatacağız bu sıkıntıyı bilmiyorum. Herkes bu şekilde avlanıyor. Trol, yok edici bir şey değil. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Balık stokunu bitirici bir şey yapmıyoruz. Balık haziran ayında yumurtasını denize bırakır, ağustos ayına yumurta kalmaz. Karadeniz'de ise haziranda yumurtayı bırakır, temmuzda bunu sonlandırır. Temmuz ayından sonra üreme diye bir şey yok."

Avcılık ve boy yasağıyla ilgili birçok yanlış olduğunu savunan Ketenci, halkın da yeterince bilince sahip olmadığı bu konuda yeni düzenlemeler beklediklerini ifade etti.

Balığın hale nakli konusunda da sıkıntı yaşadıklarını aktaran Ketenci, yakın bölgelere balıkhane inşa edilmesini istediklerini kaydetti.

İlmekler 1 Eylül İçin Atıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İlmekler 1 Eylül İçin Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement