İnsan-Kimlik-Mekan Bağlamında Zonguldak" Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

İnsan-Kimlik-Mekan Bağlamında Zonguldak" Sempozyumu

BEÜ Alaplı Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gerçek: "Suçun önlenmesinde pek çok etkenin rolü olmakla birlikte en önemli etkenin eğitimli, değerleri olan, iletişim becerilerine sahip ve vicdanı gelişmiş insanlardan oluşan bir toplum olduğu düşüncesindeyiz"

17.10.2014 19:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "İnsan-Kimlik-Mekan Bağlamında Zonguldak" sempozyumu devam etti.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Leyla Çakıcı Gerçek, ikinci gün gerçekleştirilen oturumda "10 Yıllık İstatistiki Veriler Kapsamında Zonguldak'ta İşlenen Suç Çeşitleri" çalışmasını sundu.

Gerçek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden üçüncü düzeyde suçun işlendiği il ve suç türüne göre ceza infaz kurumuna giren hükümlü sayıları alınarak, Zonguldak ilinde 2002-2012 yılları arasında 10 yıllık süreçte en çok işlenen suç çeşitlerinin bulunduğunu söyledi.

İstatistiklere göre 10 yıllık süreçte Zonguldak'ta işlenen suçlardan dolayı ceza infaz kurumuna giren hükümlü sayısının 80 bin 93 olduğuna dikkati çeken Gerçek, şöyle devam etti:

"10 yıllık süreçte ceza infaz kurumuna giren hükümlü sayılarının işlenen suç türüne göre toplam sayı içindeki yüzdeleri hesaplandığında, icra iflas kanununa muhalefet, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık, öldürme ilk sırada yer alan suçlardır. 2002-2008 yılları arasında Zonguldak'ta işlenen suçlardan ceza infaz kurumuna giren hükümlülerin 221'i kadın, 6 bin 14'ü erkektir. Bu yıllarda hükümlülerin yaş gruplarına göre dağılımı en yüksek 25 ila 34 yaş arasındadır. Kentte en düşük toplam suç sayısının 2005 yılına ait olduğu ve 2006 yılında toplam suç sayısının bir önceki yıla göre yüzde 73 arttığı görülmüştür."

2002-2011 yıllarında Türkiye genelinde ceza infaz kurumuna giren hükümlü sayısının özellikle son yıllarda hızla arttığına dikkati çeken Gerçek, Zonguldak'ta işlenen suçlardan dolayı ceza infaz kurumuna giren hükümlü sayısının Türkiye geneli içindeki oranının giderek azalmış olmasının bölge adına sevindirici bir sonuç olduğunu dile getirdi.

"Eğitimli, değerleri olan toplum, suçu önlemede en önemli etken"

Gerçek, 10 yıllık süreçte her yıl ilk 10 suç içinde hırsızlık, öldürme ve yaralama olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Köy ve küçük yerleşim yerlerine göre büyük şehirlerde daha fazla suç işlendiği kabul gören bir gerçektir. Büyük şehirlerdeki suç oranını artıran pek çok sebep içinde öne çıkan sebebin sağlıksız kentleşme olduğu düşünülmekte. İşsizlik veya yeterli gelir olanaklarının kentlerde bulunmayışını da kişiyi suça yönelten nedenler arasında sayılmaktadır. Suçun önlenmesinde pek çok etkenin rolü olmakla birlikte en önemli etkenin eğitimli, değerleri olan, iletişim becerilerine sahip ve vicdanı gelişmiş insanlardan oluşan bir toplum olduğu düşüncesindeyiz." - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İnsan-Kimlik-Mekan Bağlamında Zonguldak' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement