Irak'ın Tuzhurmatu İlçesindeki Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Irak'ın Tuzhurmatu İlçesindeki Gerginlik

Irak'ın Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde bir süredir gerginlik yaşayan Şii Türkmenler ile Kürtlerin temsilcileri, kendi aralarında uzlaştı ve ortamı "yumuşatıcı" adımlar atma kararı aldı.

18.05.2015 21:58

Irak'ın Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde bir süredir gerginlik yaşayan Şii Türkmenler ile Kürtlerin temsilcileri, kendi aralarında uzlaştı ve ortamı "yumuşatıcı" adımlar atma kararı aldı.

Tuzhurmatu'daki Türkmen ve Kürt siyasi taraflar, Kürdistan Yurtseverler Biriliği'nin (KYB) ilçe ofisinde bir araya geldi. Basına kapalı üç saat süren "güvenlik ve barış toplantısı"nın ardından alınan kararlar, kamuoyu ile paylaşıldı.

Selahaddin eski Vali Yardımcısı Kasım Berzenci Arapça açıklama yaparken, KYB Tuzhurmatu İlçe Başkanı Mala Kerim Şükür Kürtçe konuştu.

Taraflar arasında varılan mutabakata göre Tuzhurmatu'daki birlik ve beraberliği pekiştirmek için tüm siyasi parti sorumluları "kışkırtıcı" ve "olumsuz" sonuçlar doğuracak açıklamalardan kaçınacak. Şii milisler ve Peşmergeler, DAEŞ'e karşı ortak mücadele edecek.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Selahaddin İl Başkanlığının önerisi üzerine Tuzhurmatu'nun tüm kesimlerinden oluşacak "siyasi ve güvenlik komisyonu" kurulacak. Tuzhurmatu ile Bağdat yolu trafiğe açılacak, bunun karşılığında Tuzhurmatuluların da Kürt bölgesine giriş çıkışları kolaylaştırılacak. Bir sonraki toplantı 28 Mayıs'ta ITC binasında yapılacak.

AA muhabirine konuşan Tuzhurmatu İlçesinin Türkmen Meclis Başkan Yardımcısı Ali Hüseyni, söz konusu toplantıdan sonra Türkmen ve Kürtlerin söz ve eylemlerinin bir olacağını söyledi.

ITC Selahaddin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın zor günlerden geçtiğini, birçok bölgede gerginlik yaşandığına işaret etti. Tuzhurmatu'da barış ve diyaloğun bir örneğini gördüklerini anlatan Muhtaroğlu, hiçbir sorunun silahla, tehditle ve yok etmekle çözülmediğini dile getirdi. Muhtaroğlu, varılan mutabakat sonucu ilçenin geleceğini parlak gördüğünü ifade etti.

Şii Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinin güvenliğini 2003'ten beri Kürtlerin silahlı gücü Peşmerge sağlıyor. Ancak DAEŞ'in bölgeye saldırmasının ardından Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi birlikleri kurulmuş ve bu güçler ile Peşmerge arasında gerginlik çıkmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ın Tuzhurmatu İlçesindeki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement