İran'da Uzmanlar Meclisi Başkanlığına Rafsancani Talip - Son Dakika
Güncel

İran'da Uzmanlar Meclisi Başkanlığına Rafsancani Talip

İran'da DMTK Başkanı Rafsancani, Uzmanlar Meclisi Başkanı Keni'nin vefatından sonra boşalan koltuğa aday olabileceğini açıkladı.

28.10.2014 17:32  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, Ayetullah Mehdevi Keni'nin vefatından sonra boşalan Hubregan (Uzmanlar) Meclisi Başkanlığına aday olabileceğini açıkladı.

Devrim "Rehber"i Ayetullah Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Uzmanlar Meclisi Üyesi ve Tahran Cuma Namazı İmamlarından Ayetullah Ahmed Hatemi'nin, "Aldığım duyumlara göre Rafsancani'nin Uzmanlar Meclisi Başkanı olmaya niyeti yok" yönündeki açıklamasının ardından Rafsancani'ye ait internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, Rafsancani'nin Uzmanlar Meclisi Başkanlığına aday olmamayla ilgili bir açıklamasının bulunmadığı, hatta bu konuyla ilgili kendisine sorulan bir soruya "Eğer başkanlığa uygun olmayan kişiler aday olurlarsa, adaylığımı açıklarım" şeklinde ifadelerinin bulunduğuna yer verildi.

Uzmanlar Meclisi Başkanlığını 2011'den bu yana Keni yürütüyordu. Keni, 4 Haziran'da geçirdiği bir kalp krizi sonucunda Tahran'da tedavi altına alınmış, 21 Ekim'de 83 yaşında vefat etmişti. Keni'nin rahatsızlanmasından sonra geçici olarak Uzmanlar Başkanlığına nezaret eden Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi, Rafsancani'nin rakibi olarak değerlendiriliyor.

Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi, 86 din aliminden oluşuyor. Uzmanlar Meclisi, İran'ın en önemli otoritesi olan "Rehber"in atanması ve denetlenmesi, Rehber'in ölmesi halinde yeni dini lideri belirleme görevlerini yürütüyor. Bugünkü Rehber Ayetullah Ali Hamaney'in atanması da 1989'da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı. Rafsancani, 2007 ile 2011 yılları arasında Uzmanlar Meclisi Başkanlığını yürütmüştü.

Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi, 86 din aliminden oluşuyor. Uzmanlar Meclisi, İran'ın en önemli otoritesi olan "Rehber"in atanması ve denetlenmesi, Rehber'in ölmesi halinde yeni dini lideri belirleme görevlerini yürütüyor. Bugünkü Rehber Ayetullah Ali Hamaney'in atanması da 1989'da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Uzmanlar Meclisi Başkanlığına Rafsancani Talip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement