İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

Diplomatik kaynaklar, nükleer müzakerelerin kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için öngörülen 30 Haziran tarihinin yeniden ertelenebileceğini bildirdi.

12.06.2015 21:46

Diplomatik kaynaklar, nükleer müzakerelerin kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için öngörülen 30 Haziran tarihinin yeniden ertelenebileceğini bildirdi.

Rus haber ajansı TASS, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, nükleer müzakerelerin durma noktasına geldiğini ve kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için öngörülen 30 Haziran tarihinin ileri bir tarihe ertelenebileceğini duyurdu.

Son müzakere turunda bir ilerleme kaydedilemediği belirtilen haberde, müzakerelerin hemen hemen durduğunu belirtti.

Taraflar arasındaki derin anlaşmazlıklar nedeniyle müzakereler, 18 Temmuz 2014 tarihinde 4 ay, 24 Kasım 2014 tarihinde ise 7 ay uzatılmıştı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 10 Haziran'da başlayan İran ile 5+1 ülkeleri arasında nihai anlaşma metninin yazımı amacıyla yürütülen müzakerelerin yedinci turu, akşam saatlerinde sona erdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcıları Abbas Arakçi ve Majid Ravançi, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilci Yardımcısı Helga Schmidt, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman ve diğer ülkelerin dışişleri bakan yardımcıları katıldığı müzakereler sonrasında bir açıklama yapılmadı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise müzakereler öncesinde ilerlemenin yavaşladığına dikkat çekerek, "İlerleme oranı gittikçe yavaşlıyor. Bu bizim için çok endişe verici çünkü çok az zaman kaldı. Son aşamaya acilen girmeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullanmıştı.

İran ile 5+1 ülkeleri, 30 Haziran'a kadar yaptırımları kaldıran ve nükleer faaliyetleri sınırlandıran kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor ancak taraflar arasında yaptırımların nasıl kaldırılacağı ve nükleer faaliyetlerin nasıl denetleneceği konusunda anlaşmazlıklar bulunuyor.

İran, yaptırımların kaldırılmasını, 5+1 ülkeleri ise nükleer faaliyetlerin durdurulmasını istiyor.

İran ile 5+1 ülkeleri, 2 Nisan'da İsviçre'nin Lozan kentinde uzlaşmaya varmış ve nihai anlaşma metninin 30 Haziran'a kadar tamamlanması konusunda mutabık kalmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement