İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin yüzde 60'ının, yani 5 milyon 89 bin kişinin 100 lira zamdan faydalanacağını belirterek, "3 milyon 300 bin emekli, bin liranın altında maaş aldığı için 100 lirayı alıyor.

04.04.2015 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin yüzde 60'ının, yani 5 milyon 89 bin kişinin 100 lira zamdan faydalanacağını belirterek, "3 milyon 300 bin emekli, bin liranın altında maaş aldığı için 100 lirayı alıyor. Geriye kalan 1 milyon 785 bin emekli ise bin lira ile bin 100 lira arasında bir maaş aldığı için, bunlara, bin 100 liraya ulaştıracak şekilde zam yapılıyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı üzerinde konuşan Bostancı, 100 lira seyyanen zam konusunda kafa karışıklığı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"(Kafa karışıklığı) derken, bilgi karışıklığı, yanlış anlama durumunu düzeltmek isterim. Her şeyden önce, Emekli Sandığı'ndan emekli olan yaklaşık 2 milyon kişinin zaten maaşları bin 100 liranın üzerinde. Geriye 8.5 milyon BAĞ-KUR'lu ve SSK emeklisi kalıyor. Bu 100 lira seyyanen zam, bin liranın altı ve üstü, bu 8.5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin yüzde 60'ı yani 5 milyon 89 bin kişi bu 100 lira zamdan faydalanıyor. Şöyle ki:  3 milyon 300 bin emekli bin liranın altında maaş aldığı için doğrudan doğruya bu 100 lirayı alıyor. Geriye kalan 1 milyon 785 bin emekli ise bin lira ile bin 100 lira arasında bir maaş aldığı için bunlara bin 100 liraya ulaştıracak şekilde zam yapılıyor."

Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, "22 lira yani" şeklinde laf atması üzerine, "Kimisine 99 lira, kimisine 20 lira olabilir ama bunların büyük bir çoğunluğu yaklaşık 50-60 lira civarında zam alıyor" dedi.

Sonuçta bu zammın, alt gelir kesiminde bulunan insanlara yönelik bir destek olduğuna işaret eden Bostancı, "AK Parti'nin yaklaşımı da öncelikle alt gelir grubunda bulunan insanların hayat standartlarını bütçe imkanları çerçevesinde yükseltecek tarzda düzenlemeler yapmaktır. Başka tür yardımlar ve desteklerle de toplumun bu dezavantajlı gruplarına, alt gelir grubunda yer alan kesimlerine ilişkin düzenlemeler yaptık" diye konuştu.

Naci Bostancı, ikinci bir kafa karışıklığının da "temmuz ayında TÜFE oranında zam yapılmayacak, bu 100 liralar verilecek" şeklindeki yanlış bilgiye dayandığını kaydederek, "Emekliler temmuz ayında normal zamlarını alacak. Bu zamlar ile kendilerine seyyanen yapılan zam arasında herhangi bağ yok; herkes alacak, emekliler de alacak. İkincisi, emekliler temmuzda alacaklar, çünkü kanun gereği bu tür artışlar ocakta ve temmuzda yapılıyor. 'Bugün yaptık zammı, hemen bugün verelim' şeklinde bir uygulama sözkonusu değil" dedi.

Tasarıyla gerçekleştirilen çok önemli düzenlemelerden birisinin de 1 milyon 300 bin BAĞ-KUR'lunun prim borcunu dondurmalarının olduğunu ifade eden Bostancı, "Bu insanlar prim borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlardı. Bu dondurma neticesinde hastanelere gidebilecek, sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Prim borcunu ödeyemeyecek durumda olan yine alt gelir grubundaki bu insanlar, böylelikle sosyal devlet anlayışı çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanacak" diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement