İsrail'in Gazze'ye Özgürlük Filosu'na Müdahalesi - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Gazze'ye Özgürlük Filosu'na Müdahalesi

İsrail ordusunun, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı tekneye uluslararası sularda müdahale etmesine ilişkin bir görüntü sosyal medyada yayınlandı.

01.07.2015 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail ordusunun, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı tekneye uluslararası sularda müdahale etmesine ilişkin bir görüntü sosyal medyada yayınlandı.

Youtube'da yer alan yaklaşık bir buçuk dakikalık görüntüde, "Marianne" teknesindeki bir aktivistin, İsrail askerleriyle megafonla İbranice konuştuğu, İsrail askerinin aktiviste önce İbranice daha sonra İngilizce karşılık verdiği görülüyor.

Aktivistle konuşan İsrail askerinin, teknedekilere, "terör eylemi düzenleyenlerle aynı ideolojiye sahip bir rejime destek vermelerinden ötürü hayrete düştüğünü" söylediği, aktivistlerin buna "Bu saçmalık, biz herhangi bir rejimi desteklemiyoruz" sözleriyle yanıt verdiği duyuluyor.

Görüntüde daha sonra tekneye binen askerlerin aktivistleri tartakladığı, elektroşok tabancası tutulan bir aktivistin acı içinde bağırdığı dikkati çekiyor.

Gazze'ye Özgürlük Filosu'nun Twitter hesabında da İsrail ordusunun müdahalesine ilişkin tepkileri içeren paylaşımlar yapıldı.

Video bağlantısını veren paylaşımda, "Elektroşok tabancası ve şiddet; "sorunsuzluk" için çok fazla. IDF'nin (İsrail ordusu) Mariane'in barışçıl denizcilerine yönelik şiddeti" ifadesi kullanıldı.

İsrail ordusunun müdahale ettiği "Marianne" teknesinde bulunan İsrailli Arap milletvekilli Basil Gattas, dün Nasıra'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail askerlerinin tekneye binmesiyle batma tehlikesi geçirdiklerini belirterek, "Tekneye dokunmaya bile hakları yoktu. İsrail askerlerinin adam kaçırma ve korsanlık eylemi Aşdot Limanı'na varana dek 20 saat sürdü" ifadesini kullanmıştı.

İsrail'e yönelik uluslararası baskının sürmesi gerektiğini vurgulayan Gattas, İsrail meclisi Knesset'teki haklarının elinden alınmasından da korkmadığını belirtmişti.

"Marianne" teknesinde bulunan İspanya'nın Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) partisinden Avrupa parlamenteri Ana Miranda da dün sabah ülkesine döndükten sonra İspanyol Meclisinde basın toplantısı düzenlemişti.

İsrail'in müdahalesini "korsan bir hareket" olarak adlandıran Miranda, "İsrail'in bu korsan müdahalesinin hiçbir uluslararası meşruluğu yoktur. İsrail'in meşru olmayan korsan müdahalesini, insan hakları ihlalini ve orantısız gücünü Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayet edeceğiz" demişti.

Miranda, İsrail'in müdahalesi sırasında yaşananları anlatırken, "İlk başta çok normal bir şekilde bizimle sohbet edip, bize İsrail'in demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olduğunu, Gazze'ye insani yardım yaptıklarını söylediler. Daha sonra da savaş kıyafetli, yüzleri maskeli, silahlı 4 asker geminin kumanda odasına girmeye çalıştı. 15 dakikalık bir arbede yaşandı. Bu sırada orantısız güç uyguladılar. Bizi ittirip, çekiştirdiler. Benim de kolum ve ayağım morardı. Ellerinde elektrik şok aletleri vardı. Daha sonra geminin kontrolünü alıp bizi Aşdot Limanı'na götürdüler" açıklaması yapmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Gazze'ye Özgürlük Filosu'na Müdahalesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement