İstanbul Kuyumcular Odası Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İstanbul Kuyumcular Odası Açıklaması

"Mücevher Sektör Endeksi'nin ilk araştırması 29 Ağustos 3 Eylül tarihlerinde gerçekleşti" "Ağustos ayında sektörün cirosunda kredi kartlarının payı ortalama yüzde 29,6’dır" "Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının, satışları ortalama yüzde 46,7 azalttığı bulgusuna ulaşılmıştır"

16.09.2014 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), "Mücevher Sektör Endeksi"nin ilk araştırmasının 29 Ağustos - 3 Eylül tarihlerinde yapıldığını belirterek, ağustos ayında sektörün cirosunda kredi kartlarının payının ortalama yüzde 29,6 olduğunu ve kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının, satışları ortalama yüzde 46,7 azalttığı bulgusuna ulaşıldığını kaydetti.

Oda'dan yapılan açıklamaya göre, İKO ile Boğaziçi Araştırma ve Yönetim Danışmanlık iş birliğinde yürütülen Mücevher Sektör Endeksi'nin ilk araştırması 29 Ağustos - 3 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. İKO'ya kayıtlı 384 işletme sahibi ve yöneticisi ile görüşülerek yapılan araştırma, tüketicilerin ürün ve marka profilinin yanı sıra kuyumcuların geleceğe ilişkin beklentilerini de ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, ağustos ayında bir önceki aya kıyasla işlerinde artış gözlemleyenler yüzde 19 iken, işleri azalanlar yüzde 54 oldu. Araştırma kapsamında görüşülen kuyumcuların yüzde 39'u eylül ayında satışlarının artmasını, yüzde 29'u ise azalmasını bekliyor. Bu oran üreticilerde yüzde 32 artış, yüzde 36 azalış yönündeyken, perakendecilerde yüzde 44 artış, yüzde 26 azalış şeklinde gerçekleşti. Eylül ayında yeni bir girişim başlatmayı düşünenler yüzde 17, düşünmeyenler ise yüzde 71'lik dilimi oluşturdu.

Mağaza ziyaretlerinin yüzde 34,4'ü satışla sonuçlandı

Asya yakası perakende mağazalarını en yoğun günde ziyaret eden müşteri sayısının ortalama 72, Avrupa yakası perakende mağazalarını ziyaret edenlerin sayısının ise ortalama 57 olduğu görüldü. Hem Asya hem de Avrupa yakası perakende mağazalarında ziyaretçilerin ortalama yüzde 34,4'ü alışveriş yaptı.

Taksit uygulamasının kaldırılmasının satışlara olumsuz etkisi yüzde 46,7

Sektörün cirosunda ağustos ayında kredi kartlarının payı ortalama yüzde 29,6 olarak gerçekleşti.

"Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının satışları ne yönde etkilediği" sorusuna yüzde 42,7 "kesinlikle azaldı", yüzde 35,5 "azaldı", yüzde 21,8 "ne azaldı ne arttı" cevabı geldi. Sektördeki perakendeciler aynı soruya yüzde 52 ile "kesinlikle azaldı", yüzde 26 ile "azaldı", yüzde 22 ile "ne azaldı ne arttı" yanıtını verdi. Üreticilerin ise yüzde 27'si "kesinlikle azaldı", yüzde 58'i "azaldı", yüzde 15'i "ne azaldı ne arttı" yönünde görüş bildirdi.

Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının satışları ortalama yüzde 46,7 azalttığı bulgusuna ulaşıldı. Olumsuz etkinin perakendecilerde yüzde 48,2, üreticilerde ise yüzde 43,1 olduğu gözlendi.

Ağustos'ta en çok setli takılar tercih edildi

Ağustos ayında tüketiciler set, yüzük, kolye, küpe, gerdanlık, bileklik için daha çok atom taşlı modeller tercih etti, bilezik ve zincirde taşsız modeller daha çok satın alındı. Set, yüzük, kolye, küpe, gerdanlık, bileklik için daha çok beyaz renk; bilezik ve zincirde sarı renk ön plana çıktı. Tüketicinin beğenisi, mat ve karışık ürünlerden ziyade parlak ürünlerde yoğunlaştı. Bilezikte genellikle 22 ayar, diğer ürünlerde ise 14 ayar tercih edildi.

"Yol haritamızı bu verilerle çizeceğiz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, bu araştırmayla mücevher sektöründe bir ilke imza attıklarını belirtti. İşler, şunları da kaydetti:

"Dünya ticaretinde işler bilimsel verilerle yürüyor. Biz de Mücevher Sektör Endeksi'nden çıkan veriler ışığında çalışmalarımıza yön vereceğiz. Bu çalışmaya İstanbul'la başladık. Boğaziçi Danışmanlık firmasıyla işbirliğimiz devam edecek. Önümüzdeki aylarda bu araştırmayı Türkiye genelinde yapacağız. Araştırma, kuyumcuların beklentileri ve tüketici tercihlerinin belirlenmesi konusunda önemli verileri ortaya çıkardı." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Kuyumcular Odası Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement