İtalya'da 'Hayaletli Ada Satılmasın' Seferberliği - Son Dakika
Güncel

İtalya'da 'Hayaletli Ada Satılmasın' Seferberliği

İtalya'da hazine'ye gelir elde etmek için açık artırmayla satışa çıkarılan Venedik lagününün göz bebeği adalarından Poveglia'nın, lüks tatil yerine dönüştürülmesine halk karşı çıktı.

17.04.2014 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da hazine'ye gelir elde etmek için açık artırmayla satışa çıkarılan Venedik lagününün göz bebeği adalarından Poveglia'nın, lüks tatil yerine dönüştürülmesine halk karşı çıktı. Yörede oturanlar toplanan paralarla adayı satın alabilmek için kampanya başlattı. Venedik'teki bir başka ada, Türkler tarafından satın alınmıştı.

İtalya'da 1968 yılına kadar akıl hastanesi olarak kullanılan ve gizemli hayalet hikayeleriyle ünlenen Poveglia Adası, 1979'dan bu yana metruk bir halde bulunuyor.

Bu ada kısa süre önce İtalya hükümeti tarafından, başta 15'inci Yüzyıl'da Osmanlılar'a karşı savunma amaçlı inşa edilen Friuli-Venezia Giulia özerk idari bölgesindeki Gradisca Kalesi, Sant'Angelo delle Polveri e San Giacomo in Paludo adlı diğer iki Venedik adası ve manastırlar olmak üzere toplam 45 değerli kamu malının satışına karar verildi.

Gradisca Kalesi ile Poveglia Adası, satışı gerçekleştirilecek ve 400 bin Euro'dan açık artırmaya sunulacak ilk 5 gayrimenkul arasında yer alıyor.

Yıl sonuna kadar 99 yıllığına satışları gerçekleştirilmesi planlanan değerli kamu mallarına talip olanlar, 6 Mayıs'a kadar aracı kurumun sitesi 'agenziademanio.it' adresinden teklifte bulunabilecek.

HALK SEFERBERLİK BAŞLATTI

Poveglia'nın lüks bir tatil adasına dönüştürülmesini istemeyen yöre sakinleri adeta seferberlik başlattı. Komşu ada Giudecca'nın sakinleri 'Poveglia per tutti (Herkes için Poveglia)' adıyla Facebook'ta bir sayfa açtı. Ada halkı, Poveglia Komitesi'ni kurdu. Bu dernek vesilesiyle toplanacak 20 bin Euro'luk teminat parası ile halk, açık artırmaya katılmayı hedefledi.

Halihazırda sadece tarım amaçlı kullanılan 72 bin metrekare alana sahip ada, 18'inci yüzyılda vebalı hastaların yakılıp, toplu mezarlara gömüldüğü bir yer olmuştu.

Bu nedenle adaya ayak basanlar, bu vebalı hastaların hayaletlerini gördüğünü iddia etmişlerdi.

VENEDİK HALKA KALSIN

Venedik Belediye Başkanı Giorgio Orsoni, bölge adalarının resort otele dönüştürülmesine karşı halkın bu tepkisini takdirle karşıladığını söyledi. Orsoni, "Halkın parasıyla bu güzelim adalar alınabilecekse, bence çok doğru bir tepki. Bu girişimin ilerlemesi için ben de o adalarda hisse sahibi olmak isterim" dedi.

Herkes için Poveglia Komitesi kurucularından Lorenzo Pesola da, Venedik adalarının, Venedik halkına kalmasını istediklerini dile getirdi.

VENEDİK'TEKİ BİR ADAYI TÜRKLER ALMIŞTI

Permak Şirketler Grubu da, 150 milyon Euro ile Venedik Lagünü'ndeki en değerli adalardan olan San Clemente'yi satın almıştı. Ada üzerindeki yapı, manastırdan 2003 yılında otele dönüştürülmüştü. 5 yıldızlı San Clemente Palace Resort, konferans binası, 1131 yılından kalan tarihi kilise, golf sahası, tenis kortu ve yüzme havuzu ile birlikte Permak Grubu tarafından Eylül ayında satın alınmıştı.

Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, diğer Türk yatırımcılara da ellerini çabuk tutarak, İtalya'daki bu ekonomik durgunluktan yararlanmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Tadilat çalışmaları sürdüğünden söz konusu resort henüz faaliyete geçmedi. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya'da 'Hayaletli Ada Satılmasın' Seferberliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement