İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Ikby Başbakanı Barzani ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Ikby Başbakanı Barzani ile Görüştü

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşerek ülkesinin terör örgütü IŞİD ile mücadelede merkezi Irak hükümeti ve IKBY'ye olan desteğini teyit etti.

03.03.2015 14:59

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşerek ülkesinin terör örgütü IŞİD ile mücadelede merkezi Irak hükümeti ve IKBY'ye olan desteğini teyit etti.

İtalya ve Vatikan'da resmi temaslarda bulunmak üzere dünden bu yana Roma'da olan IKBY Başbakanı Barzani, bugün İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ile bir araya geldi.

Görüşmeden sonraki basın toplantısında konuşan Paolo Gentiloni, "İtalya, DAİŞ'e karşı mücadelede merkezi hükümete ve IKBY'ye olan desteğini teyit etmektedir" dedi. Bakan Gentiloni, Bağdat ve Erbil'e silah ve eğitimcilerin temini konusunda ülkesinin 2015'in ikinci yarısında uluslararası koalisyonda lider ülke olacağını belirtti.

Gentiloni, "Peşmerge kuvvetlerinin elde ettiği önemli başarılara karşın bölgedeki durum çok karmaşık ve halen DAİŞ karşıtı koalisyonun ilgisine ve tüm kara güçlerinin işbirliğine ihtiyaç var" diye konuştu.

IŞİD terörü dolayısıyla Irak'a 2 milyondan fazla göçmenin geldiğini anımsatan ve bunların 1,5 milyonunun IKBY bölgesine girdiğini söyleyen İtalyan bakan, ülkesinin bu kişiler için 12 milyon avro tutarında yardım projeleri yürüttüğünü kaydetti. Paolo Gentiloni, bu yardımların 2015'te bölgedeki Hristiyanlara, Yezidilere, kadın ve çocuklara yönelik olacağını ifade etti.

Neçirvan Barzani de IŞİD krizinden sonra IKBY'yi ziyaret eden ilk başbakanın İtalya Başbakanı Matteo Renzi olduğunu belirterek, desteklerinden ötürü İtalya'ya teşekkür etti. IKBY Başbakanı, "Bugün mücadele ettiğimiz bu savaş sadece Kürt halkını değil, insanlığı ve bütün ülkeleri ilgilendiriyor" dedi.

Peşmerge kuvvetlerinin bu mücadelenin ön saflarında yer almayı sürdürmeye hazır olduğunu aktaran Barzani, diğer ülkelerin peşmergenin ön saflarda herkes için bir mücadele verdiğini anlamasını umduklarını dile getirdi.

Basın toplantısında bir gazetecinin merkezi Bağdat hükümetiyle bölgesel yönetim arasındaki ilişkileri sorması üzerine Barzani, "Bağdat hükümetiyle ekonomik temelde ciddi problemimiz var. Bunu sayın bakanla da görüştük. İtalyan hükümeti de sayın bakan da bizi bu problemi Bağdat ile birlikte çözmemiz konusunda teşvik etti. Halkın yüzde 80'i tarafından oylanan yeni bir anayasa var. Biz buna bağlıyız" yanıtını verdi.

Barzani, dün de İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşmüş, bu görüşmeden yansıyan bilgilere göre Renzi, IKBY'ye olan askeri ve insani yardımın süreceğini ifade etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Ikby Başbakanı Barzani ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement