İzmir'de 'Puan Hesabıyla Yardım' Projesi - Son Dakika
Yaşam

İzmir'de 'Puan Hesabıyla Yardım' Projesi

İzmir\'de \'Puan Hesabıyla Yardım\' Projesi

Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği uygulamayla, yardıma ihtiyacı olanlar 'puanlama sistemi' ile belirleniyor.50 puanı bulan yardımı alıyor.
Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, belediyeden...

23.11.2013 16:37

Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği uygulamayla, yardıma ihtiyacı olanlar 'puanlama sistemi' ile belirleniyor. 50 puanı bulan yardımı alıyor.

Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, belediyeden yardım isteyen aile sayısının artması üzerine puanlama sistemini başlattı.

Sosyal İnceleme Puanlama sistemiyle yardımların gerçekten ihtiyacı olan ailelere ulaştırılması amaçlanıyor. Başlatılan bu uygulama ile yetkililer, yardım için belediyeye başvuran aileleri evlerinde ziyaret ediyor, belirli kriterlere bakarak ailenin durumunu değerlendiriyor.

Hazırlanan puan çizelgesine göre değerlendirilen ailelere, ev-araba sahibi olup olmadığından, gelir seviyesine, ailedeki birey sayısına, evin ısınma durumuna, okuyan çocuk sayısına kadar birçok kıstasa göre puan veriliyor.

GELİRİ 500 TL'DEN AZ OLANLARA 35 PUAN

Belediyenin yardımlarından yararlanmak isteyen aileler müdürlük personeli tarafından evlerinde ziyaret edilerek verdikleri beyanların doğru olup olmadığı kontrol ediliyor. Ailenin ekonomik durumu hakkında gerek duyulduğunda komşularından ve muhtardan da bilgi alınıyor. İhtiyaç sahibini belirlemek için kullanılan kriterlerin başında 35 puan ile gelir durumu geliyor. Geliri 500 TL'den az olanlar 35 puan alırken, geliri bin 500 TL'den fazla olan kişiler puan alamıyor. Diğer önemli kriter ise vatandaşın çalışma durumu. Başvuruda bulunan kişi eğer çalışmıyorsa 20, emekliyse 7, işçiyse 5, memursa 1 puan alıyor.

ENGELLİ VE ÖĞRENCİLER UNUTULMADI

Gaziemir Belediyesi, bu uygulamada engellileri ve öğrencileri de unutmadı. Çizelgeye göre ailede engelli birey bulunması 15 puan kazandırırken, öğrenci sayına göre 3 ila 15 arası puan veriliyor. Puan cetvelinde öksüz, yetim, gazi ve şehitler de unutulmuyor. Puan cetveline göre ailede anne baba ayrıysa veya biri vefat etmişse 15, anne baba hayatta değilse 30 puan alacak. Ayrıca şehit ailesine 20, gazi ailesine ise 15 puan veriliyor.

EKSİ PUAN GETİREN KRİTERLER DE VAR

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nün hazırladığı Sosyal İnceleme Formu'nda yer alan maddelere göre vatandaşlara artı puanların yanı sıra eksi puanlar da veriliyor. Örneğin arabası olana eksi 15, evi olana eksi 10, dükkanı ve arsası olana eksi 20, diğer kurumlardan yardım alanlara eksi 5 puan veriliyor.

50 PUAN ALANA HER AY DÜZENLİ YARDIM

Puanlama sistemi ile 0-50 arası puan alanlar yardıma hak kazanmazken, 50-100 arası puan alanların ise aldıkları puana göre hangi yardımı ne kadar süreyle alacağına karar veriliyor. Bugüne kadar bin 500'den fazla başvuruyu değerlendirdiklerini söyleyen Sosyal Yardım İşleri Müdürü Barış Çağlar Çelik, 50 puan üstü alan bine yakın aileye her ay düzenli olarak yardım verdiklerini söyledi.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ BELİRLENİYOR

Çelik, uygulamanın ülke genelindeki kurum ve kuruluşlar tarafından örnek alındığının altını çizdi. Uygulamayla, kentteki yaşlı, bakıma muhtaç, engelli, işsiz, eğitimine devam edemeyen vatandaşlar da belirlenerek, belediyenin ilgili birimleriyle veriler paylaşılıyor. Vatandaşın ihtiyacına göre harekete geçen ilgili müdürlük personeli, hizmet götürerek sorunları çözüme kavuşturuyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam İzmir'de 'Puan Hesabıyla Yardım' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement