İzmit Körfezi'ndeki Balık Ölümleri Deniz Suyunun Ani Soğumasından - Son Dakika
Güncel

İzmit Körfezi'ndeki Balık Ölümleri Deniz Suyunun Ani Soğumasından

İzmit Körfezi\'ndeki Balık Ölümleri Deniz Suyunun Ani Soğumasından

İzmit Körfezi'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Değirmendere sahillerinde görülen balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklandığı iddiaları üzerine açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, ölümlere, deniz suyunun ani soğumasının yol açtığını belirtti.

06.11.2015 16:36

İzmit Körfezi'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Değirmendere sahillerinde görülen balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklandığı iddiaları üzerine açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, ölümlere, deniz suyunun ani soğumasının yol açtığını belirtti.

Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada son birkaç günlük süreçte İzmit Körfezi'nde İzmit Marina Bölgesi, Başiskele sahili ve Değirmendere sahilinde dip canlılarının deniz yüzeyine çıktığı, bir kısım deniz canlısının ölerek kıyıya vurduğu hatırlatıldı. Ekipler tarafından bölgede yapılan çok yönlü incelemelerde; deniz suyu seviyesinin 1 metre kadar çekildiğinin gözlemlendiğii belirtilen açıklamada, "Deniz suyu kolonunda yapılan inceleme ve ölçümlerde ise dip suyunun soğuduğu ve tuzluluğun arttığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte, bu durumun çevre kirliliğinden kaynaklanmadığı ve sudaki oksijen çözünürlüğünde herhangi bir anormallik olmadığı tespit edilmiştir" denildi.

Büyükşehir'e bağlı ekipler ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi görevlilerince deniz suyundan numune alındığı ve herhangi bir kirlilik görülmediği de belirtilen açıklamada "Ayrıca benzer olay Sinop'ta ver İstanbul Boğazı'nda orkoz akıntısı denilen rüzgar ve soğuk hava etkisi ile alt akıntı ile üst akıntının buluştuğu hallerde 10-12 senede bir yaşanmaktadır. İzmit Körfezi'nde ise 2 ve 3 Kasım tarihlerinde deniz suyunun çekilmesi ve alt kolonda anormal akıntı hareketleri ile dip suyunun ani soğuması ve tuzluluğun artmasına bağlı olarak görülen balık ve dip canlılarındaki şoklanma durumun geçici bir olaydır ve herhangi bir deniz kirliliği ile alakalı bulunmamaktadır. Son olarak Çevre Kontrol Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK MAM uzman personelleri ile yapılan Temel Su Kalitesi ölçümleri ve analizleri dikkate alındığında deniz ortamının normalleştiği gözlemlenmiştir" denildi.

Çevre Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerinin, durum tespiti amacıyla Marmara Araştırma Merkezi'nden gelen uzman personelle Temel Su Kalitesi parametreleri olan seki disk, tuzluluk, çözünmüş oksijen, ph, sıcaklık, TDS ve CND parametrelerinin yüzey, 3 metre, 5 metre ve 9 metredeki ölçümler gerçekleştirdiği, alınan numunelerin TÜBİTAK laboratuvarında incelendikten sonra ayrıntılı bir rapor hazırlanacağı belirtildi. - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmit Körfezi'ndeki Balık Ölümleri Deniz Suyunun Ani Soğumasından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement