İzmit'te Olaylı Yıkım - Son Dakika
Güncel

İzmit'te Olaylı Yıkım

İzmit\'te Olaylı Yıkım

Kocaeli’nin İzmit ilçesi Alikahya Mahallesinde sabah erken saatlerde gerçekleşen kaçak yapıların yıkımı esnasında evlerini yıktırmak istemeyen mahalleli, iş makinesinin operatörünü hastanelik etti.

17.02.2015 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin İzmit ilçesi Alikahya Mahallesinde sabah erken saatlerde gerçekleşen kaçak yapıların yıkımı esnasında evlerini yıktırmak istemeyen mahalleli, iş makinesinin operatörünü hastanelik etti. Polis mahalleliyi sakinleştirmek için uzun süre mücadele etti.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde belediyenin yıkım kararı aldığı kaçak binaların yıkımı için sabah erken saatlerde, yoğun polis güvenliği altında belediye ekipleri mahalleye girdi. İki iş makinesi ve çok sayıda çevik kuvvet polisi ile mahalleye gelen belediye ekipleri bir kaçak yapıyı yıkımını gerçekleştirdiği esnada bina sahipleri ve mahalleli yıkıma engel olmak istedi.

Yıkımı durdurmak isteyen ve ellerine aldıkları taşlarla iş makinelerine saldıran mahalleliye çevik kuvvet ekipleri biber gazı ile müdahale etti. Buna rağmen yılmayan mahalleli, iş makineleri taşlamaya devam edince, makine operatörlerinden biri gelen taşlar nedeniyle yaralandı. İş makinesi boş bir alana sürerek kaçmaya çalışan yaralı kepçe operatörü olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İş makinelerin yıkımı durdurmasının ardından sakinleşen mahalleli yıkılması planlanan yapıların önünde toplanarak yıkılmalarını engellemeye çalıştı. Uzun süre polis amirleri ile konuşarak iş makinelerinin alanı terk etmesini isteyen mahalleli, taleplerinin kabul edilmesi ve araçların çekilmesi üzerine dağıldı.

Daha sonra yeniden bir araya gelen kalabalık, Alikahya mahallesinde bulunan İzmit Belediyesi'ne ait hizmet binası önüne gelerek yetkililerle görüşmek istediler. Uzun süre bekleyen kalabalık görüşme talepleri cevapsız kalınca olaysız bir şekilde dağıldılar.

Belediye önünde toplanan grup içerisinde yıkılan binalardan birinin sahibinin kardeşi olduğunu ifade eden Adem Demir, "Bu bölgede, tapulu olan yerlerimizde bina yapıyoruz. Ama belediye burayı imara açmadığı için binalarımızı yıkmaya çalışıyor. Buna elektriğini, suyunu veriyor, yolunu açıyor ama sonra binalarımız yıkmaya çalışıyorlar. Bu insanlara yapılan eziyetten başka bir şey değil. Burada binalara imar verilmediği için binaların tümü imarsız. Projesiz olduğu için tamamen kaçak bina görünüyor. Buralara ruhsata açılmadığı için millet tamamen kaçak yapmak zorunda kalıyor" dedi.

Yıkım hakkında İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ednan Pala tarafından yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

"Haberde adı geçen Hasan Demir tarafından 'Batı Alikahya Çiftliği Özel Ormanı' üzerine yapılan inşaat, imar planlarımızda orman alanı içerisinde kalmakta olup, imara açılması mümkün değildir. İlgili şahsın İmar planlarında orman alanı olan bu parselde (9125) hisseli tapusu olması bu arsa üzerine herhangi bir yapı yapması anlamı taşımamakta olup, tüm vatandaşlarımızda olduğu gibi ilgili şahısın inşaatı da ruhsata tabidir. Hasan Demir tarafından yapılan inşaatın ruhsatı olmadığı gibi, daha sonra mağdur olmaması için yapılan kontroller sonucu 17 Aralık 2014'de inşaatı durdurulmuş ve devam etmemesi tebliğ edilmiştir. Ancak inşaatına devam etmekte ısrarcı olmuş, bunun üzerine mühür işlemi yapılmıştır. Mühür işlemi sonucu yasal süreç içerisinde önce para cezası, akabinde ise yıkımın yapılması ile ilgili Belediye Encümeni tarafından 26 Ocak 2015 tarih 96 sayılı karar alınarak 3194 sayılı İmar Kanununun 32. ve 42. maddelerinin uygulanması tamamen yasal süreçler içerisinde gerçekleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için, kaçak inşaat yapmamaları konusunda uyarılarımız devam etmekte olup, yapanlarla ilgili olarak da yasalar çerçevesinde mücadelemiz devam edecektir. İnşaat ruhsatı olmadan yapılan kaçak yapılar, deprem yönünden de ciddi riskler oluşturmanın yanı sıra çarpık kentleşmeye de yol açmaktadır. Ayrıca kaçak inşaat yapmak, ruhsatlı inşaat yapanlara da haksızlıktır." - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmit'te Olaylı Yıkım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement