Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Solaroğlu."Hamilelik Döneminde Stres Yaşayan Anne... - Son Dakika
Yerel

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Solaroğlu."Hamilelik Döneminde Stres Yaşayan Anne...

Özel Medline Kütahya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ayşe Solaroğlu, hamilelik döneminde stres yaşayan anne adaylarını hem zorlu bir doğum sürecinin beklediğini hem de doğum sonrası depresyona girme riskinin iki kat arttığını...

21.03.2012 18:23

Özel Medline Kütahya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Solaroğlu, hamilelik döneminde stres yaşayan anne adaylarını hem zorlu bir doğum sürecinin beklediğini hem de doğum sonrası depresyona girme riskinin iki kat arttığını bildirdi.

Op. Dr. Solaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, hamilelikle ortaya çıkan psikolojik değişimlerin stresi ortaya çıkararak zor bir hamilelik dönemi geçirilmesine yol açtığını belirtti.

Bir yandan dünyaya yeni bir varlık getiriyor olmanın heyecanı, diğer taraftan doğum sonrası annenin hayatında yaşanacak değişikliklerin her kadında farklı psikolojik etkenler oluşturacağına dikkati çeken Op. Dr. Solaroğlu, şöyle devam etti:

"Hamilelik döneminde stres yaşayan anne adaylarını hem zorlu bir doğum süreci bekler hem de doğum sonrası depresyona girme riski iki kat artar. Çoğu kadın doğumu ağrılı bir olay gibi algılar. Bu nedenle, hamilelikte yaşanan sorunlar, doğumun da zor olacağının bir habercisi gibi kabul edilir ve yaşanan stres daha da artar. Anne adayının daha önce geçirdiği depresyon gibi psikiyatrik hastalığı varsa, hamilelik dönemi boyunca dikkatle izlenmesi gerekir. Özellikle önceden geçirilmiş manik-depresif gibi ciddi psikiyatrik bozukluk dönemleri önemlidir. Bu kadınlar, hamilelik döneminde oluşacak değişimlere karşı daha duyarlı oldukları için diğer kadınlara göre çok daha fazla zorlanır."

-Eş desteği ve doğum sonrası psikoloji-

Op. Dr. Solaroğlu, hamilelerde oluşan değişimlerden yoğun olarak etkilenen eşlerin, annesi ve ailesiyle yaşadığı ilk çocukluk anıları ve problemlerini yeniden yaşayabildiğini vurguladı.

Kadının kendi içine kapandığı durumlarda, eşin ihmal edildiğini düşündüğüne işaret eden Op. Dr. Solaroğlu, şunları kaydetti:

"Eşin verdiği destek ve güven, kadının bu durumdan rahatça çıkmasına ve güven bulmasına yardımcı olmaktadır. Eşin psikolojik yapısı bu destekleri vermeye yeterli değilse kadının yaşayacağı yük daha ağırlaşmaktadır. Bu durumda her ne olursa olsun baba adayının da hamileliğin ilk dönemlerinde beraber değerlendirilmesi ve oluşacak değişimler konusunda bilinçlendirilmesi ve yardımcı olması sağlanmalıdır.

Kadınlarda hamilelik sırasında oluşan değişimler doğum sonrası da devam eder. Doğumdan sonra kadında, annesiyle yaşadığı özdeşleşme, annelik rolünü benimsemesi, cinselliğe ilişkin değer yargılarındaki farklılık gibi bazı değişimler yaşanmaktadır. Gebeliğin son aylarında görülen içe kapanma sonrasında, kişinin tekrar eski düzenine ulaşması zaman alır. İlk dönemden başlayarak, hamile çifti beraber değerlendirmeye almak, konu hakkında bilgi ve beklentilerini, annelik ve babalık rollerine ait düşünce ve tutumlarını değerlendirmek, var olan eksiklikleri gidermek ve en önemlisi psikolojik desteğin verilmesi, kişide oluşan negatif beklentileri indirip hamileliğin doğal gelişimsel boyutunun yaşanmasına ve iyi geçmesine yardımcı olacaktır."

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Solaroğlu.'Hamilelik Döneminde Stres Yaşayan Anne... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement