Kaman Cevizinde Hasat Yok - Son Dakika
Güncel

Kaman Cevizinde Hasat Yok

Kaman Cevizinde Hasat Yok

İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinin, bu yıl don vurması nedeniyle hasadı yapılamayacak.

06.08.2014 12:11  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYKUT AKTAŞ - Türkiye'de lezzeti ve ince kabuğuyla ünlü Kaman cevizinin, bu yıl don vurması nedeniyle hasadının yapılamayacağı bildirildi.

Kaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mart gecesi Kaman genelinde bütün ceviz ağaçlarının  sıcaklığın aniden düşmesiyle dondan etkilendiğini söyledi.

Ağaçlardaki tomurcuklarının, don nedeniyle kuruduğunu belirten Göçmen, "Kaman kaliteli cevizi ile bilinen bir ilçemiz. Türkiye'nin en iyi cevizleri arasında yer alan sertifikalı Kaman-1 ve Kaman-5 cevizinde bu yıl hasat yapamayacağız. Bu yıl ilkbaharın erken gelmesiyle ceviz ağaçları erken zamanda tomurcuklanmıştı. Ardından gelen soğuk hava ceviz ağaçlarını etkiledi" diye konuştu.

2013 yılında 300 ton hasat yaptıklarını anlatan Göçmen, şunları söyledi:

"İlçemizde 8 bin dönüm kapama ceviz bahçesi var. Bu bahçelerde geçen yıl 300 ton ceviz hasadı yaptık. Bu yıl ise Kooperatif olarak bütün bahçeleri gezdik. Tespitler yaptık, yemek için bile ceviz yok. Ceviz ağaçları yeni yeni kendine gelmeye başladı. Bu ağaçlar bu yıl ürün veremediği gibi önümüzdeki sene de veremeyecek durumda. Bütün ceviz üreticileri zor durumda."

"Vatandaşlar, Kaman cevizi diye satılan ürünleri almasın"

Piyasada bu yıl Kaman cevizi olmayacağını vurgulayan Göçmen, "Hasat yapamadığımız için şu an ilçede satılacak bir tane bile ceviz yok. Vatandaşlar,  Kaman cevizi diye satılan ürünleri almasın. Cevizi bilmeyenler, aldıkları ürün kötü çıkınca Kaman cevizinin kötü olduğunu düşünecek. Bu yıl bizde satılacak ceviz yok. Kaman cevizi diye satanlara inanmayın" diye konuştu.

Ceviz ağaçlarındaki zararın çiçekler gözle görülür hale gelmemişse sigorta kapsamına girmediğini dile getiren Göçmen, şunları kaydetti:

"Ceviz üreticileri tarım sigortasının bu hali ile eksik olduğunu düşünüyor. Kanun maddesinin 'cevizler tomurcuk halde iken sigortalanabilir' şeklinde genişletilmesini bekliyor. Bu haliyle sigortanın üreticilere bir faydası olmuyor. Yetkililerin bu konuda adım atmasını ve ceviz üreticilerinin sorununa çözüm bulmasını istiyoruz. Ceviz üreticileri bankalara, esnafa ve ilaç bayilerine borçlu. Zarar gören çiftçimiz için devletten destek bekliyoruz." - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaman Cevizinde Hasat Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement