Van Kalesi'ni Kangal Köpeği 'Taysın' Koruyor - Son Dakika
Güncel

Van Kalesi'ni Kangal Köpeği 'Taysın' Koruyor

Van Kalesi\'ni Kangal Köpeği \'Taysın\' Koruyor

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü kararıyla 3 yıl önce Van'a getirilen 'Taysın', tarihi eserleri korumasının yanında, kaçak kazı yapan definecilerin de korkulu rüyası...

25.12.2014 11:11  Güncelleme: 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Kalesi ve çevresini Sivas'tan getirilen kangal köpeği koruyor. Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü kararıyla Van'a getirilen ve 3 yıldır kalede bulunan 4 yaşındaki 'Taysın' adlı kangal köpeği, tarihi eserleri korumasının yanında, kaçak kazı yapan definecilerin de korkulu rüyası.

DEFİNE AVCILARINA FIRSAT VERMİYOR

Van'ın önemli tarihi eserlerinden biri olan Van Kalesi'ne bekçilerle birlikte bir de Kangal Köpeği görev yapıyor. 571 bin metrekare alan içinde bulunan surlar, Osmanlı ve Selçuklular'a ait 15 tarihi eser geçmişte define avcılarının kaçak kazılarıyla tahrip oldu. Bunun önüne geçmek isteyen Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü, güvenlik önlemlerini arttırmak için bekçinin yanına Sivas'tan bir kangal köpeği getirtti. 2011 yılından beri kalenin bekçisi Müfit Özister ile görev yapan kangal köpeği Taysın, kale ve tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye farklı amaçlarla girmeye çalışanlara fırsat vermiyor.

SABAHA KADAR UYUMUYOR

Geçmişte kalenin güney kısmında bulunan tarihi eserlerin 2011 yılına kadar birçok kez defineciler tarafından tahrip edildiğini belirten bekçi Özister, kangal köpeğinin gelmesiyle bu sorunun ortandan kalktığını söyledi. Köpeğin gece sabaha kadar uyumadan defalarca kale çevresinde gezdiğini ve yabancı kimsenin içeriye girmesini izin vermediğini belirten Özister, "Kaçak kazılar engellendiği gibi, birçok farklı amaçla gelen insanların da önü kesilmiş oldu. Şu anda Van Kalesi ve tarihi eserler güven altında" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van Kalesi'ni Kangal Köpeği 'Taysın' Koruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Aybars : Bu köpek orada çalışıyorsa,adının öcalan olması lazım..ne de olsa bölgede daha çok korku salar!!.. 10 27 Yanıtla
  • Real mardin: 1 liralık canı var yaw aabartmayın bir mermi bir lira 2 14 Yanıtla
  • hüülooğğğ: köpeğin duruşu asaletli göğsü filen baya iyi bakılarak büyümüş bi araba parası eder 4 3 Yanıtla

Advertisement