Kanserojen Ayakkkabılar - Son Dakika
Politika

Kanserojen Ayakkkabılar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, güvensiz olduğu tespit edilen 12 model ayakkabı için idari işlem gerçekleştirildiğini, firmaya 456 bin 840 lira idari para cezası verildiğini ifade etti.

24.02.2015 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, güvensiz olduğu tespit edilen 12 model ayakkabı için idari işlem gerçekleştirildiğini, firmaya 456 bin 840 lira idari para cezası verildiğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Canikli, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi ile denetlenen ve güvensiz bulunan ayakkabıların Bakanlık tarafından iç piyasada denetlendiğini belirterek, "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" kapsamında kimyasal kısıtlamalara uygun olmadığının tespit edildiğini kaydetti.

Güvensiz olduğu belirlenen 12 model ayakkabı için  Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'da belirtilen idari işlemlerin gerçekleştirildiğini kaydeden Canikli, "Söz konusu ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmış ve piyasaya arz edilmiş olunan ürünlerin toplatılması, bertaraf edilmesi ve ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında yayınlatılması talep edilmiştir. Firmanın verdiği ilanlarda ürün fotoğraflarına, tüketicilerin ürünleri iade edebilecekleri adrese ve iletişim bilgilerine yer verilerek tüketicilerin bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Firma tarafından satış noktalarından geri çekilen ve ilanların ardından tüketiciler tarafından iade edilen ürünler, yasal prosedürler içinde denetmen gözetiminde imha edilecektir.  Firmaya 12 model ayakkabı için toplam 456 bin 840 lira idari para cezası verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Canikli,  güvensiz bulunan ürünlere ilişkin ilan süreçlerinin tamamlanmasından sonra mevzuat gereği söz konusu ilanlara Bakanlığın web sayfasında yer verilmekte olduğunu bildirdi.

Erenköy Gümrük Müdürlüğü denetimindeki bir antrepoda bulunan eşyadan 530 kaplık kısmının serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile işlem gördüğü, geriye kalan ve uygunsuzluk raporu bulunan bin 875 kap eşya için ithalatçı firma tarafından imha talebinde bulunulduğunun anlaşıldığını belirten Canikli, eşya imhasının yapıldığı esnada imhalık eşyanın, kullanılmış ve eski olduğunun anlaşılması üzerine heyet tarafından imha işlemlerinin durdurulduğunu ve eşyaların Erenköy Tasfiye İşletme Müdürlüğü denetimindeki geçici depolama ambarına alındığını,  yapılan tespitten sonra konunun Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne iletildiğini, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca da soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Canikli, ithalatçı firma adına tescilli eşyaya ait toplam 302 bin 716 lira 28 kuruş Gümrük Vergisi'ne istinaden gümrüklenmiş değerin iki katı olan bir milyon 637 bin 677 lira 92 kuruş ceza ile birlikte bir milyon 940 bin 394 lira 20 kuruş idari para cezası kararının ithalatçı firmaya ve eşyanın bulunduğu antrepo işleticisine ayrı ayrı tebliğ edildiğini açıkladı. Canikli, "Gümrük Yönetmeliği uyarınca söz konusu antrepoya eşya girişi durdurulmuştur. Bununla birlikte; görevini kusurlu olarak yaptığı anlaşılan yetkilendirilmiş gümrük müşavirinin yetki belgesi iptal edilmiştir" dedi.

Bakan Canikli, 2010-2014 (2014 yılı geçici ve 01 Ocak - 31 Ekim)  arasında Çin Halk Cumhuriyeti'nden toplam 179 milyon 484 bin 950 çift ayakkabı ithal edildiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kanserojen Ayakkkabılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement