Kanuni Sultan Süleyman'ın Vefatının 448. Yılı - Son Dakika
Güncel

Kanuni Sultan Süleyman'ın Vefatının 448. Yılı

Kanuni Sultan Süleyman\'ın Vefatının 448. Yılı

Osmanlı Devleti'nin 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 448. yılında Süleymaniye'deki kabri başında dualarla anıldı Prof. Dr. Şimşirgil: "Kanuni Süleyman'a küfretmekle onun 38 yıllık en sevgili eşi Hürrem Sultan'a beddua ettirmekte birileri öne öne çıkıp duruyor" "Önce bir Senaryo yazıyorlar,

07.09.2014 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı Devleti'nin 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 448. yılında dualarla anıldı.

Süleymaniye'deki kabri başında, İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu'nca düzenlenen anma töreni, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hikmet Atan'ın, Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı.

Kanuni Sultan Süleyman için edilen dualarla devam eden törende, daha sonra Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Kanuni ve İstanbul" başlıklı bir konuşma yaptı.

Vefatının yıldönümünde Kanuni Sultan Süleyman'ın kabri başında bulunmanın ve ona dua etmenin önemli olduğunu anlatan Şimşirgil, şöyle konuştu:

"Kanuni Süleyman'a küfretmekle onun 38 yıllık en sevgili eşi Hürrem Sultan'a beddua ettirmekte birileri öne öne çıkıp duruyor. Beddua ettiriyorlar, 'Ne olur ne olmaz belki saldırırlar' diye koruma altına aldırıyorlar. Bu, bir rezillik değil mi? En büyük rezilliği yaşamıyor muyuz? Bizden birileri maalesef bunu yapıyor. İşin en kötü tarafı bu."

Şimşirgil, Osmanlı Devleti'nin yanlış tanıtılması için uğraşanların olduğunu dile getirerek, "Hürrem Sultan'a beddua ettirmek için uğraşanlar var. O Hürrem Sultan'ın yaptırdığı eserleri sayabilecek bir adam çıkmaz ama beddua ettirmeye geliyorlar. Önce bir senaryo yazıyorlar, kendi elbiselerini, ahlaklarını üzerine giydiriyorlar ve ardından da 'Hürrem bu' diyorlar" ifadelerini kullandı.

Bir romancının da Yavuz Sultan Selim'i mağdur ve mazlum gösterdiğini, bunun için romanın çok sevildiğini belirten Şimşirgil, " İskender Pala, Yavuz Sultan Selim'in şahsiyetini yerle beraber etti" dedi.

- "Kanuni yatmadı sarayında, oturmadı"

Şimşirgil, 4. kitabında Kanuni Sultan Süleyman'ı yazdığını, onun hakkındaki doğru bilgileri anlatmayı çok önemsediğini ifade ederek, Osmanlı askerlerinin Zigetvar Kalesi'ni aldığını, Kanuni Sultan Süleyman'ın bunu göremediğini ve ölümünün 40 gün gizlendiğini anlattı.

Osmanlı askerlerinin disiplininin ilk kez Kanuni Sultan Süleyman'ın birinci seferinde başladığını ve 46 yıl boyunca bir kez bile bozulmadığını söyleyen Şimşirgil, şunları kaydetti:

"Kanuni yatmadı sarayında, oturmadı. Kanuni'nin babası Yavuz Sultan Selim'den aldığı toprak 6,5 milyon kilometrekare, oğlu Selim'e devrettiği toprak 14 milyon 800 bin kilometrekare. Kanuni, her nisan, mayıs aylarında, bizim tatilimizi nerede geçireceğimizi düşündüğümüz aylarda, 150-200 bin kişilik ordusuyla yollarda, cihat hareketindeydi. İnsanları öldürmek değil, yaşatmak için gidiyordu."

Kanuni Sultan Süleyman'ı rahmetle anmak ve anlamak amacıyla düzenlenen anma programına Sultan 2. Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu da katıldı.

Tören, tarihçi-rehber Abdullah Zülgaip Akkuş'un Süleymaniye gezisiyle sona erdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kanuni Sultan Süleyman'ın Vefatının 448. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement