Kapadokya'nın Unutulan Lezzetleri Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Yerel

Kapadokya'nın Unutulan Lezzetleri Turizme Kazandırılacak

Kapadokya'nın batıya açılan kapısı Aksaray'da unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerin kayıt altına alınıp, turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

19.04.2015 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT ÖNER TAŞ - Kapadokya'nın batıya açılan kapısı Aksaray'da unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerin kayıt altına alınıp, turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 bin yıllık kültür ve medeniyet şehri Aksaray'ın Kapadokya tarihinde de önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kapadokya'da ilk yerleşimin Aksaray'da başladığını belirten Doğan, "Kapadokya'nın ilk köyü, 11 bin yıl önce Aşıklı Höyük'te kuruldu. Aksaray, tarih sürecinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, çok sayıda kültür değerini bünyesinde barındırmıştır" dedi.

Kentin kültürel özelliklerini ve turizm değerlerini ortaya çıkarmak ve turizme kazandırmak için çalışma başlattıklarını aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"Aksaray'ın kültürel değerleri içinde yemek ve tatlılar önemli bir yer tutuyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş yemek ve tatlılarını kayıt altına almak, turizme kazandırmak için çalışma başlattık. Bu kapsamda ilk olarak Aksaray Yöresel Yemek Yarışması'nı düzenledik. Aksaray'ın merkez, köy ve kasabalarından 42 yarışmacı 62 yemek ve tatlı ile yarışmaya katıldı. Aksaray'ın yöresel yemek kültürünü ortaya çıkarma adına önemli bir etkinlik oldu."

Doğan, yarışmaya katılan yöreye özgü yemeklerin isimleriyle dikkat çektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunların arasında herse, helep, çullama, çimdik, Sultanhanı aşı, kabak gülü dolması, dolma mantı, soğan kebabı, Frek cacığı, Aksaray tava, höşmerim, dolma topalak, boz bulamaç, gavırcık çorbası, soğan dolması, madımaklı hasandağı köfte, akin mayalısı, dolaz, mıkla, ayva boranisi, pekmezli ayva dolması, aside helvası, pekmez peltesi, kabak ağdası, incelek gibi yemek ve tatlı çeşitleri bulunuyor."

Yöresel yemekler kitaplaştırılacak

Yöresel yemek ve tatlıları bir kitap ile kayıt altına alacaklarını, listede olmayan lezzetlerin de tespiti için çalışacaklarını anlatan Doğan, "Yarışmadaki yemek ve tatlıları kayıt altına alarak, turizme kazandıracağız. Yöresel yemeklerimizle ilgili bir kurs açmayı da planlıyoruz" dedi.

Kapadokya lezzetlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine de sunacaklarını aktaran Doğan, "Çalışmamızın sonunda kayda alınan yemekleri, yöremizde turizme hitap eden otel ve restoranlarda yerli ve yabancı turistlere sunmak istiyoruz. Ayrıca Aksaray yemeklerinin yapıldığı, tanıtıldığı mekanların oluşturulmasına destek olacağız. Yerli ve yabancı turistlerin Aksaray'ın lezzetlerini, kültürel zenginliğini tanımalarını istiyoruz" diye konuştu.

Doğan, yöresel yemeklerin turizme kazandırılmasının, bölgeye turist ilgisini arttıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kapadokya'nın Unutulan Lezzetleri Turizme Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement